Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft bommenmakers haalt filmpjes weg

03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk_30.jpg
In 5 dagen tijd heeft bijna de helft van de bommenmakers die te zien zijn op een speciale site van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, hun filmpjes van internet weggehaald. Dat meldde woensdag een woordvoerder van VeiligheidNL, dat samen met de politie in het project zit.
Online kaart
De Task Force had vrijdag een kaart van Nederland online gezet met daarop filmpjes van explosies van vuurwerkbommen. Ze vragen mensen de makers van de bommen te identificeren en te melden.
62 filmpjes verwijderd
Van de 130 geplaatste getoonde filmpjes op YouTube zijn er inmiddels 62 verwijderd. ,,Daar zijn we heel blij mee’’, aldus de woordvoerder. Gevreesd wordt dat de filmpjes als inspiratie dienen voor anderen. De kaart is te zien op www.taskforceovb.nl/waarschuwingskaart.
Vervolging
Als iemand een filmpje van internet heeft gehaald, is daarmee de kous nog niet af. In sommige gevallen wordt ook geprobeerd makers van bommen te vervolgen. Het afsteken van vuurwerkbommen is strafbaar. Volgens de woordvoerder wordt binnenkort de eerste aanhouding verwacht. De instantie doet een beroep op burgers die bommenmakers kennen (ook als ze niet op filmpjes staan) dit door te geven via Meld Misdaad Anoniem.
Task Force
De in 2011 opgerichte Task Force spoorde honderden internetfilmpjes van vuurwerkexplosies op en sommeerde de makers ervan die van internet te halen. In veel gevallen gebeurde dat ook. De kaart wordt ingezet als ,,pressiemiddel, richting de vaak minderjarige vuurwerkbommenmakers, om hun filmpjes van YouTube af te halen''.
ANP

Meer over:

diginieuws, vuurwerk, bom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!