Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft bedrijven heeft moeite met ziektekosten

07-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_zorg1_12.jpg
Bijna de helft van de werkgevers (45 procent) hikt aan tegen de kosten die ze hebben doordat ze het loon moeten doorbetalen van ziek personeel. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft laten uitvoeren. Asscher heeft de uitkomsten vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Draagvlak
Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij de meeste bedrijven draagvlak bestaat voor de wettelijke verplichting om het loon door te betalen als een werknemer ziek wordt, en om te zorgen dat hij weer aan de slag komt. Maar vooral kleinere bedrijven hebben moeite met de kosten.
Prikkel
Een deel van de werkgevers vindt dat de prikkel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen te veel bij hen gelegd wordt in plaats van bij werknemers. Er zijn overigens ook bedrijven die op grond van cao-afspraken meer loon aanvullen dan wettelijk verplicht is. Ruim driekwart van alle werkgevers zich verzekerd voor de loondoorbetalingsplicht.
Asscher trekt nog geen conclusies uit de cijfers. Hij wacht eerst op verdere onderzoeken van onder meer het Centraal Planbureau.
Kosten
Het CPB gaat bekijken wat het de overheid zou kosten als de termijn voor loondoorbetaling teruggaat van twee naar één jaar. Er zullen dan meer mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Het planbureau kijkt ook naar het effect dat een kortere loondoorbetalingstermijn zou hebben op de arbeidsmarkt. Naar verwachting worden oudere werknemers dan sneller aangenomen. Het planbureau komt in maart of april met zijn rapport.
Verlenging
Een aantal jaren terug werd de termijn voor loondoorbetaling bij ziekte verlengd van een naar twee jaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat jaarlijks ruim 13.000 mensen minder arbeidsongeschikt worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!