Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Helft autoverzekeraars hanteert leeftijdsdiscriminatie

18-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
autoverzekering_359x210_02.jpg
Wie een autoverzekering wil afsluiten, heeft keuze uit tientallen maatschappijen. Maar hoe hoger de leeftijd van een nieuwe klant, des te kleiner het aanbod. Automobilisten van 64 jaar of ouder worden bij 40 procent van de verzekeraars niet geaccepteerd. Bij 58 procent van de autoverzekeraars betalen senioren een premietoeslag. De leeftijdsgrens voor premietoeslag verschuift langzaam. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl onder 40 verzekeringsmaatschappijen.
Leeftijdsdiscriminatie autoverzekeraars
Afgelopen week maakten PvdA en VVD plannen bekend om de leeftijd waarop automobilisten worden gekeurd te verhogen van 70 naar 75 jaar. Veilig Verkeer Nederland steunt dit voorstel, maar vindt een rijvaardigheidstest noodzakelijk. Verzekeraars blijven in deze ontwikkeling achter. Zo weigert 40 procent van de autoverzekeraars een nieuwe klant van 64 jaar of ouder direct op grond van zijn leeftijd. Daarnaast wordt een nieuw verzekerde bij nog eens 15 procent van de maatschappijen individueel beoordeeld of acceptatie mogelijk is. 
Grote verschillen in acceptatiebeleid
Autoverzekeraars hanteren leeftijdsgrenzen, die variëren van 64 tot 75 jaar. Bestaande klanten die de maximale leeftijdsgrens overschrijden, blijven weliswaar verzekerd, maar gaan vaak wel meer betalen. “Opvallend is dat de leeftijdsgrens omhoog gaat”, zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “Vorig jaar hanteerde nog 28 procent van de verzekeraars een premietoeslag bij 65 jaar. Nu is dat 15 procent. Je ziet dus weldegelijk een beweging, zij het langzaam. De verwachting is dat steeds meer autoverzekeraars een hogere leeftijdsgrens zullen toepassen. Ouderen worden immers steeds vitaler.”
Autoverzekeringen zonder leeftijdsdiscriminatie
Van de 40 verzekeringsmaatschappijen, die Verzekeringssite.nl onderzocht zijn er slechts vijf die niet aan leeftijdsdiscriminatie doen. Zo accepteren ASR, De Nationale Autoverzekering, Delta Lloyd, OHRA en RVS alle leeftijden én hanteren bovendien geen premietoeslag. Daarnaast zijn er nog dertien autoverzekeraars die geen leeftijdsgrens voor acceptatie kennen, maar wel een premietoeslag berekenen (uiteenlopend van 65 tot 71 jaar). Raadpleeg voor alle resultaten het onderzoek . Bron: Verzekeringssite.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!