Kassa

Heineken profiteert van kostenbesparingen

23-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Heineken_01.jpg
Bierconcern Heineken heeft in 2009 kunnen profiteren van kostenbesparingen. Ook hogere prijzen en voordelen van de overname van de Britse brouwer Scottish & Newcastle verhoogden het bedrijfsresultaat. Dat bleek dinsdag uit de publicatie van de jaarcijfers.
Heineken verkocht voor 14,7 miljard euro aan bier, tegen 14,32 miljard euro in 2008. De behaalde inkomsten lagen in lijn met de verwachting van analisten. Het bedrijfsresultaat (ebit beia) kwam uit op 2,09 miljard euro, 8,4 procent hoger dan een jaar eerder en gelijk aan de 2,09 miljard euro waarop marktkenners rekenden. De nettowinst (beia) bedroeg 1,05 miljard euro, 18 procent meer dan een jaar eerder.
In totaal verkocht Heineken 125,2 miljoen hectoliter bier. Er was in 2009 sprake van een autonome daling van 5,4 procent. In Europa liepen de volumes sterk terug met een daling van 5 procent in West-Europa en een daling van 11 procent in Centraal- en Oost-Europa. In de regio Afrika/Midden-Oosten was er sprake van een stijging van 9,2 procent.
Heineken stelde als doel de dalende volumes te compenseren met kostenbesparingen. Het zogeheten Total Cost Management-programma leverde een besparing op van 155 miljoen euro voor belastingen. Ook komend jaar wil Heineken in de kosten blijven snijden.
Topman Jean-François van Boxmeer noemde de afgelopen periode ,,een van de moeilijkste marktsituaties die de biersector ooit heeft doorgemaakt''. De topman verwacht dat in 2010 de bierconsumptie in enkele regio's lager zal zijn. Ook zullen consumenten de veelal duurdere Heineken-biertjes inruilen voor goedkopere varianten.
Prijstijgingen zullen beduidend minder zijn dan in 2009, aldus Heineken. Dalende prijzen voor grondstoffen worden teniet gedaan door hogere kosten voor energie, reclame en marketing, aldus het concern.
Begin dit jaar werd bekend dat Heineken de bierdivisie van het Mexicaanse Femsa overneemt. Het concern wil de acquisitie in het tweede kwartaal afgerond hebben.
Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,65 euro per aandeel tegemoet zien. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!