Kassa

Heineken brouwt eigen bier in groeimarkt India

07-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Heineken.jpg
Heineken gaat zijn eigen bier brouwen in India en krijgt daarmee vastere voet aan de grond in een van 's werelds snelstgroeiende biermarkten. Heineken heeft daarvoor een serie overeenkomsten gesloten.
Het is de Amsterdamse brouwer er veel aan gelegen de Indiase markt met zijn eigen merk te bedienen. ,,In de wereld van het bier is er geen grotere en meer opwindende groeimogelijkheid dan in India'', aldus bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer maandag in een toelichting.
Op dit moment drinkt de Indiase bevolking 1 liter bier per hoofd per jaar. Ter vergelijking: In Nederland zijn dat er tientallen. ,,We exporteren op dit moment per jaar ongeveer 10.000 hectoliter Heineken naar India'', aldus de topman. Door lokaal te brouwen kan Heineken meer bier sneller op de markt brengen.
Dus sloot Heineken een overeenkomst met 's lands grootste brouwerij United Breweries Limited (UBL), waarin Heineken een belang van 37,5 procent heeft. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de distributie van het Heinekenbier in India. UBL is producent van Kingfisher, het nummer een bier in India.
Ook koopt Heineken de Indiase tak van Asia Pacific Breweries (APB) voor 25 miljoen euro en draagt deze in 2010 over aan UBL. Heineken heeft een belang van 42 procent in APB. APB is de brouwer van onder meer Tiger Beer en Heineken.
Naast geld draagt Heineken ook zijn Indonesische en Nieuw-Caledonische activiteiten aan APB over. Met de integratie wil Heineken de winstgevendheid verhogen van de activiteiten in zuid-oost Azië en de Pacifische eilanden.
Beleggers in Amsterdam reageerden lauw op het nieuws van Heineken. ,,De transacties in India waren grotendeels al bekend'', aldus analist Richard Withagen. Heineken had in de afgelopen maanden al verschillende keren aangegeven bezig te zijn met de details van deze transacties.
Heineken gaat er volgens de marktvorser op achteruit. Het bedrijf verkoopt zijn belang in Indonesië (nu bijna 70 procent) aan APB, waar Heineken een belang van 42 procent in heeft. Daardoor worden de resultaten van de Indonesische activiteiten voor een kleiner percentage meegeteld.
De transacties compenseren elkaar, waardoor de nettowinst (beia) niet of nauwelijks wordt beïnvloed, aldus Heineken. Door de overeenkomsten wordt in 2010 een boekwinst voor aftrek van belastingen geboekt van 145 miljoen euro. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!