Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

28-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
corona covid19 1127

Nu Drenthe, Groningen, Noord-Brabant en Noord-Holland rood kleuren op de kaart van coronagevallen in Europa, staat heel Nederland op het een na hoogste waarschuwingsniveau. De vier provincies waren hiervoor nog oranje, maar gaan na de snelle stijging van het aantal positieve tests omhoog.

Het ECDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, publiceert elke donderdag een coronakaart, waarbij wordt gekeken naar het percentage en aantal positieve tests in de vorige twee kalenderweken. De Europese coronakaart heeft vier kleuren, namelijk: groen, oranje, rood en donkerrood. Deze kleuren geven het risiconiveau aan voor landen. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Gelderland, Limburg en Overijssel mogelijk naar donkerrood

Limburg gaat volgende week waarschijnlijk naar donkerrood, het hoogste niveau. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat niveau. Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 5351 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.

Ook Gelderland en Overijssel zouden volgende week donkerrood kunnen kleuren. Zeeland is qua besmettingen de vierde provincie van het land geworden. In de afgelopen twee weken zijn 382 op elke 100.000 Zeeuwen positief getest, bijna 82 procent meer dan bij de kaart van vorige week. Vooral in de overwegend gereformeerde gemeente Tholen schiet het aantal positieve tests omhoog.

Stijging besmettingen in Europa

Ook in andere landen stijgt het aantal besmettingen. Wallonië gaat van rood naar donkerrood, in Duitsland zijn nu de laatste regio's rood geworden, Spaans Baskenland gaat van oranje naar rood en Frankrijk is van deels groen naar helemaal oranje gegaan.

De landen in Oost- en Midden-Europa tellen, net als in de afgelopen weken, de meeste besmettingen. Zo zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen volledig donkerrood en gaan in Polen, Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk de waarschuwingskleuren omhoog. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!