Kassa

Heb jij zonnepanelen? Energieleverancier moet salderen op jaarbasis

27-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
21630 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_salderen_20220927

Heb jij zonnepanelen op je dak en kiest jouw energieleverancier ervoor om maandelijks te salderen? Dat is vaak nadelig, maar er is goed nieuws: energieleveranciers worden wettelijk verplicht om op jaarbasis te salderen. Uit antwoorden op Kamervragen van het CDA blijkt dat energieminister Rob Jetten (D66) een wetswijziging voorbereidt die energieleveranciers daartoe verplicht. Eigenaren van zonnepanelen gaan er zo financieel op vooruit.

Het proces wordt in gang gezet omdat Jetten aangeeft dat zowel hijzelf als de Autoriteit Consument en Markt signalen hebben ontvangen over negatieve financiële effecten van maandelijkse saldering.

Jetten: "De intentie van de salderingsregeling is dat de hoeveelheden op jaarbasis gesaldeerd moeten worden, zodat het overschot aan opwekking in de zomer kan worden gesaldeerd tegen het overschot aan afname in de winter".

Jaarlijks salderen: wél verplicht, maar niet altijd nageleefd

Jaarlijks salderen is overigens al verplicht volgens de Energiewet, maar via een zogenaamde 'nota van wijziging' wordt dat wettelijk beter geregeld: Jetten zal "expliciteren dat saldering op jaarbasis dient plaats te vinden". En dat maakt de mogelijkheden om de wet anders te interpreteren een stuk kleiner.

Over de maandelijkse saldering en de negatieve financiële gevolgen is bovendien al enige tijd het één en ander te doen. En dat heeft alles te maken met de sterk stijgende energieprijzen.

De consumentenverenigingen Independer en Vereniging Eigen Huis stelden al in juni tegenover Nu.nl dat energieleveranciers ten onrechte werken met tarieven die maandelijks – of vaker – worden aangepast. En ook voor salderen geldt dat dit in sommige gevallen maandelijks gebeurt.

Wat is het probleem met maandelijks salderen?

De schommelingen op de energiemarkt leiden tot de nodige onrust en onvoorspelbaarheid. Door de sterk stijgende energieprijzen zijn veel meer leveranciers voor de gas- en elektriciteitstarieven overgestapt op een variabel, maandelijks tarief. En dat heeft gevolgen voor het salderen, want ook dat gebeurt in bepaalde gevallen maandelijks.

Salderen betekent in de praktijk het volgende. De stroom die jij opwekt met je zonnepanelen, kun je uiteindelijk wegstrepen tegen de daadwerkelijk gebruikte hoeveelheid stroom. Wek je meer op dan je zelf verbruikt, dan krijg je geld terug, en omgekeerd.

Omdat de energieleverancier relatief lage tarieven betaalt voor de opgewekte stroom – het zogenaamde producententarief – wordt dit door de overheid aangevuld tot het consumententarief. Dat is het tarief dat consumenten daadwerkelijk betalen voor het afnemen van stroom. Uitgangspunt is om duurzame opwekking van elektriciteit te stimuleren en het financieel aantrekkelijk te maken om te investeren in zonnepanelen.

Maar wanneer energieleveranciers maandelijks salderen in plaats van jaarlijks, is dat financieel vaak nadelig voor consumenten. Dat zit als volgt. Verreweg de meeste huishoudens verbruiken in de winter meer stroom dan in de zomer, terwijl in de zomer juist meer stroom wordt opgewekt dan in de winter.

En als de 's zomers opgewekte en teruggeleverde stroom niet wordt gesaldeerd ten opzichte van het hogere stroomverbruik in de winter, kunnen mensen in de winter niet profiteren van de in de zomermaanden opgewekte stroom, met als gevolg dat veel mensen hogere energierekeningen krijgen.

Bekijk ook deze reportage die begin deze maand te zien was in Kassa:

Vereniging Eigen Huis: "Energieleveranciers moeten bezitters zonnepanelen compenseren"

Het AD meldt dat Vereniging Eigen Huis (VEH) blij is met de beslissing van Jetten. Daar plaatsen ze echter wel een kanttekening bij. Als het aan VEH ligt, moeten energieleveranciers óók opdraaien voor het financiële nadeel dat bezitters van zonnepanelen als gevolg van maandelijks salderen hebben ervaren.

VEH: "Deze energieleveranciers kozen voor een andere invulling dan de wettelijke salderingsregeling. Daarmee namen zij bewust een risico. De nadelige gevolgen daarvan mogen echter niet voor rekening komen van bezitters van zonnepanelen."

Lees ook:

Bron: AD.nl / Nu.nl / Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Panelen
Panelen7 apr. 2023 - 6:57

Vraagje. Wij hebben zonnepanelen en een warmtepomp, geen gas. Bij united consumers (ik heb een variabel contract dat een voortzetting is van een vast contract dat vorig jaar juli is verlopen, er werden toen geen vaste contracten meer aangeboden) loop ik tegen het feit aan dat zij 2 keer per jaar het tarief bijstellen 1-1 en 1-7. Zij geven aan een keer per jaar op de nota te salderen (op de eindnota in juli) maar dit doen zij per tariefperiode geven zij aan. Dus de jaarnota zal worden opgesplitst in salderingen per tariefsperiode. Tevens doen zij niet salderen door het totaal van piek en dal te salderen, maar piek salderen zij, en dal salderen zij.Mag dat? Volgens hen mag dit van het ministerie. Nu hebben zij tussentijds het energietarief per 1-4 naar beneden bijgesteld gezien de dalende tarieven. Echter nu gaan zij dus straks een periode van 1-1 tm 31-3 salderen (gezien dit dus weer een tariefperiode is). Dit houdt in weinig salderen in de wintermaanden, er is relatief geen zon geweest. Daarna gaan zij weer salderen van 1-4 tm 30-6. Een zonperiode, met relatief weinig energieverbruik, veel terugleveren tegen een laag tarief. Mag dit allemaal? Het lijkt er op dat dit in het voordeel van de energie leverancier uitpakt.

Alexde
Alexde16 okt. 2022 - 13:32

Bij Budget energie gaan ze nog steeds salderen per maand tot dat de wet dit voorschrijft en dat kan nog wel even duren ,zou het niet beter zijn als alle zonnepaneelhouders massaal die een variabele contract hebben bij budget in januari overgaan naar een andere energie maatschappij die dit wel aanbied omdat de prijzen dan toch overal gelijk zijn alleen de maandelijkse kosten in de gaten houden ,dan krijgen ze de bal terug die ze naar ons als goede klanten geschopt hebben .

agapon1951
agapon195128 sep. 2022 - 18:01

Huur huizen - de verhuurders zouden verplicht moeten worden om bij minder draagkrachtigen ook zonnepanelen aan te brengen. Het verschil in voordeel vergeleken met geen zonnepanelen - hiermee verrekenen. 9 panelen is een verschil van ongeveer 100 euro (van 127 per mnd naar 57 inclusief gas) - aanschaf 2400 euro b.v. in 24 maanden terug te betalen investerende huurbaas - hebben beiden voordeel van. Niks geen verhuurverhogingen = op zcih al een uitbuitingssysteem - na 24 maanden is de huurder vrij van schuld en eigenaar van de panelen. Bovendien is de koopkracht toegenomen met circa 100 euro. Dubbele beglazingen kunnen dan weer betaald worden d.m.v. deze uitsparingen. Er zijn vele mogelijkheden als de geldwolven onder eens en voor altijd de bek gesnoerd wordt en de allang terug verdiende investeringen verplicht worden te gebruiken voor verbeteringen van de woningen.

honza23
honza2328 sep. 2022 - 11:31

Op energie zit naast BTW 'n rits van belastingen+heffingen om de energietransitie te bekostigen. Salderen op jaarbasis betekent dat mensen met zonnepanelen amper tot geen electriciteitsrekening hebben; zij betalen dus ook amper tot niets mee aan die transitie. Die rekening komt dus vooral bij lage inkomensgroepen in huurhuizen terecht. Salderen is ook 'n rem op de broodnodige ontwikkeling van energieopslagsystemen. Conclusie: schaf de saldering helemaal af! Is uiteindelijk beter voor de toekomst.

t.de.jager
t.de.jager28 sep. 2022 - 10:54

Gewoon jaarlijks salderen verplicht bij Wet.

alies20
alies2028 sep. 2022 - 9:58

Wij zaten bij Vrijopnaam. Maar kort nadat wij onze zonnepanelen hadden geplaatst kregen wij te horen dat er maandelijks gesaldeerd zou worden. Daarop hebben we daar opgezegd en zijn we overgestapt. Gewoon salderen zoals de bedoeling is is rechtvaardig. Je maakt immers zelf geen grote investering om ook het energiebedrijf te spekken.

Michelle1953
Michelle195328 sep. 2022 - 9:27

Ik zit bij Budget Energie die ook maandelijks saldeert. Wat ik niet begrijp is, als dit verplicht is, hoe kan het dan zijn dat Energieleveranciers zelf bepalen hoe de saldering plaats vindt en dit ten nadele van de klant.

Swillens
Swillens28 sep. 2022 - 8:56

Ja als je zonnepanelen op het dak hebt,zijn meestal eigen huizen,de verhuurders gaan geen zonnepanelen plaatsen ,de huurder gaat er weer niet op vooruit,

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe28 sep. 2022 - 10:00

Als je niet van plan bent om te verhuizen dan zou je als huurder ook kunnen overwegen om op eigen kosten zonepanelen te plaatsen op je huurhuis. Wij hebben dat ook gedaan en geen seconde spijt gehad.

Alexde
Alexde16 okt. 2022 - 13:37

kan wel gewoon vragen aan de verhuurder die geeft meestal wel toestemming en zelf plaatsen als je het kunt missen zo heb ik dat ook gedaan je hebt ze binnen een paar jaar terugverdiend,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!