Kassa

Hbo'ers vinden vaak en snel een baan

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
studenten studeren schriften 930x520
Afgestudeerde hbo'ers doen het goed op de arbeidsmarkt. Verreweg de meesten vinden binnen drie maanden een baan en vaak ook op hun niveau. De afgelopen drie jaar daalde de werkloosheid onder hbo'ers flink, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor van de Maastricht University.
Tegelijk werken en leren
Vond in 2013 nog 7,3 procent van de hbo'ers geen werk, in 2016 is dat 4,6 procent. Vooral mensen die het hbo in deeltijd volgden of een duale opleiding - tegelijk werken en leren - zijn bijna nooit werkloos: respectievelijk 2,7 procent en 1,1 procent.
Agro en food, economie en sociale studies
De meeste kans op een baan maken hbo'ers in de sector gezondheidszorg, onderwijs en kunst. De werkloosheid is het hoogst onder hbo-afgestudeerden in de sectoren agro en food, economie en sociale studies. Maar toch vinden hbo'ers ook hier vaker een baan dan enkele jaren geleden.
Kwaliteit
De Vereniging Hogescholen is blij. ,,Uit de cijfers blijkt duidelijk dat de kwaliteit van het hbo goed aansluit op de arbeidsmarkt'', zegt Thom de Graaf, voorzitter van de koepelorganisatie. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manwijf
manwijf13 jun. 2017 - 9:09

Thom de Graaf, fijne betrouwbare bron van een partij die het HBO alsmaar heeft aangepast aan het niveau van de steeds dommer wordende leerlingen. Dat hele HBO is wat voor de Mammoetwet nog gewoon middelbaar onderwijs was. Het is in ieder geval fijn dat al die hoogopgeleide nieuwe Nederlanders snel aan het werk kunnen. Scheelt weer duizenden en duizenden uitkeringen. Al hoop ik wel op een administratieve functie. Als je opereert bv en je wordt onwel omdat je niet hebt gegeten, dan gaat het niet goed komen.

peterlers
peterlers12 jun. 2017 - 15:18

Enig idee wat al die zogenaamde hoger opgeleiden voor werk doen Thom? De meeste vinden geen werk passend bij opleiding en of niveau. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!