Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Havist zwoegt op Volkskrant, vwo'er op NRC

12-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studentenlokaal_22.jpg
Havisten maken tijdens hun eindexamen Nederlands voornamelijk vragen over artikelen uit de Volkskrant. Vwo'ers krijgen daarentegen meestal teksten uit NRC Handelsblad voor hun neus.
Analyse
Dat blijkt zondag uit een analyse van alle havo- en vwo-examens van de afgelopen 11 jaar door Scholieren.com in samenwerking met Nu.nl. Ruim 37 procent van de havo-examens komt uit de Volkskrant. Ook HP/De Tijd blijkt een goede bron voor de havo-examens: 18 procent van de teksten komen uit het opinieblad.
Ruim 30 procent van de teksten voor het vwo-examen Nederlands komt uit NRC Handelsblad en bijna 14 procent uit opinietijdschrift De Groene Amsterdammer. Slechts 10 procent van de examens Nederlands komt uit de Volkskrant.
Niveauverschil
Reden hiervoor is volgens Alex van de Kerkhof, examenmaker bij Cito, het niveauverschil. NRC-artikelen zijn abstracter en academischer. Van de Kerkhof benadrukt overigens dat Cito per schoolniveau geen voorkeur heeft voor NRC of de Volkskrant. ,,Wij zoeken naar een tekst van een bepaald niveau, die een bepaalde diepgang bevat.''
Uit de analyse blijkt verder dat voor vwo-examens sowieso uit meer bronnen wordt geput. Tussen 2003 en 2013 kwamen de examens uit dertien dagbladen en opinietijdschriften. Examens voor de havo komen daarentegen uit maar negen kranten en opiniebladen.
Vwo'ers buigen zich maandag over hun eindexamen Nederlands. Havisten zijn dinsdag aan de beurt. ANP

Meer over:

havo, examens, vwo, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!