Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Haven Rotterdam krijgt mogelijk onbemande 'taxi's'

22-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2747931.jpg
In de Rotterdamse haven komt mogelijk een automatisch taxisysteem dat 24 uur per dag zonder chauffeur mensen op de plaats van bestemming brengt. De elektrische shuttles rijden op een eigen baan en kunnen vier tot zes personen vervoeren.
De TU Delft onderzoekt in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam of zo'n systeem rendabel is. De resultaten zien er bemoedigend uit. ,,Bovendien kan het de files op de A15 ontlasten'', zei woensdag professor dynamisch verkeersmanagement Henk van Zuylen.
Het verkeer van en naar de haven loopt elke dag vast. Verschillende partijen als de gemeente, diverse bedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om dit probleem op te lossen. De shuttles kunnen hierbij helpen.
Het duurzame taxisysteem staat niet op zichzelf, maar past in een groter vervoersgeheel. Het sluit aan op de metro of bus. Ook kunnen mensen bijvoorbeeld de auto parkeren bij het Vaanplein en daar overstappen op een shuttle.
De reizigers moeten, net als bij een gewone taxi, wachten op een standplaats. Hier kunnen zij hun bestemming invoeren. Binnen enkele minuten komt er een 'busje' aangereden dat hen naar de gewenste locatie in de Eem- en Waalhaven brengt.
De onderzoekers van de TU Delft richten zich in eerste instantie alleen op dit gebied, waar zich een derde van de werkgelegenheid in de haven bevindt. De hele haven is te veelomvattend voor dit vervoerssysteem.
Ook liggen er volgens Van Zuylen kansen op Maasvlakte-2, het nieuwe havengebied in de Noordzee dat nu wordt aangelegd. Mensen kunnen via de boot vanuit Hoek van Holland of via de bus uit Brielle overstappen.
De politiek is nog niet gepolst, maar qua techniek ziet de professor niet veel beren op de weg. De aanleg van zo'n systeem is niet echt vreselijk ingewikkeld, legt Van Zuylen uit. De bouw kan redelijk goedkoop. Hij ziet het taxisysteem wel zitten. ,,Volgens ons vult het een gat in de vraag.''
Rotterdam kan met de noviteit goede sier maken, stelt hij. De stad zou overigens niet de eerste zijn met de automatische taxi's. Luchthaven Heathrow in Londen bouwt bij terminal 5 zo'n systeem. In Bristol rijden de shuttles al.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!