Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hartstichting: laat je bloeddruk meten

28 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stethoscoop dokter arts 1127
Laat eens per jaar je bloeddruk meten. Die oproep doet de Hartstichting in een nieuwe campagne. "Omdat je van een hoge bloeddruk meestal niets merkt, wordt het ook wel een stille aandoening genoemd", zegt de organisatie. "Een kwart van de sterfte aan hartziektes en een derde van de sterfte aan beroertes in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk." 
Vooral mannen slaan te weinig acht op hun bloeddruk, zegt de Hartstichting. "Bijna de helft (44 procent) van de mannen van 40 tot 60 jaar heeft geen interesse in het meten van de bloeddruk. En dat terwijl maar liefst 1 op de 3 mannen een hoge bloeddruk heeft. Slechts de helft (56 procent) zegt het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. Dat percentage moet omhoog", aldus de Hartstichting.

'Vanaf 40e verhoogde kans'

"Meet minimaal één keer per jaar je bloeddruk", houdt David Smeekes, arts bij de Hartstichting, de mensen voor. "Vanaf je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt. Je kunt dan zelf nog veel doen om deze te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen, minder zout eten of gewicht te verliezen. Heb je overgewicht en val je af, dan kan de bloeddruk al tot zo’n 20 punten dalen."
Bij vrouwen van 40 tot 60 jaar komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor dan bij mannen. Lichaamsbouw en hormonen spelen hierbij een rol, maar mannen leven volgens de Hartstichting ook ongezonder; zijn minder dan vrouwen met hun gezondheid bezig, roken vaker en eten zouter. Ook zijn ze vaker dik. 

Meten kan ook zelf gedaan worden

Je bloeddruk meten kan eenvoudig zelf met een bloeddrukmeter, stelt de Hartstichting. Daar hoeven mensen dus niet voor naar de huisarts. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar