Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Harde aanval SP op Klijnsma

16-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Klijnsma_09.jpg
SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft maandag hard uitgehaald naar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Als PvdA-Kamerlid protesteerde Klijnsma tegen de bijstandsplannen van het vorige kabinet, maar nu ,,loopt ze voorop bij het korten op de uitkeringen''. Karabulut zei dat maandag bij de behandeling van voorstellen van Klijnsma om de bijstandsregels fors aan te scherpen.
'Ongekende hardheid'
Karabulut noemde de toon van Klijnsma ,,altijd zacht en vriendelijk'', maar uit haar daden blijkt een ,,enorm wantrouwen'' tegen bijstandsgerechtigden en een ,,ongekende hardheid''. De SP-politica verweet Klijnsma al eerder dat ze zich als staatssecretaris heel anders opstelt dan in het verleden als Kamerlid. ,,Ik hoop nu op een duidelijk antwoord.'' Karabulut vindt dat de staatssecretaris haar wetsvoorstel moet terugtrekken. ,,De geest van de wet is niet te repareren.''
Plannen van Klijnsma
Volgens de plannen van Klijnsma moeten gemeenten bijstandsgerechtigden veel harder achter de broek zitten bij het zoeken naar werk. Wie niet meewerkt, kan bestraft worden met het tijdelijk stopzetten van de uitkering. De staatssecretaris wil verder uitkeringsgerechtigden korten als ze met meerderen in één pand wonen, omdat ze dan kosten kunnen delen. Die regel geldt ook voor AOW'ers.
CDA heeft grote moeite met plan
Het CDA heeft daar grote moeite mee. Kamerlid Pieter Heerma vindt dat er sprake is van ,,via de achterdeur morrelen aan de polisvoorwaarden van de AOW''. Een kind dat bij een ouder woont om die te verzorgen, kan nu worden getroffen, aldus Heerma. Het CDA steunt overigens de hoofdlijnen van de plannen van Klijnsma wel.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!