Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hard oordeel IGZ over nieuwkomers in thuiszorg

11-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222590.jpg
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in een rapport de noodklok geluid over misstanden bij nieuwe thuiszorgverleners. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal zei dat woensdag in het televisieprogramma EénVandaag. Hij zei dat de zorgverlening van veel instellingen onder de maat is en dat in sommige gevallen zelfs sprake is van fraude en oplichting.
Volgens Van der Wal komt het voor dat zorgverleners zich presenteren als verpleegkundige terwijl zij daarvoor niet de vereiste diploma's hebben. ,,Dat is oplichting'', aldus de inspecteur-generaal. Hij wees ook op het gevaar dat patiënten daardoor lopen. Sommige thuiszorgmedewerkers weten volgens hem niet eens hoe een infuuspomp werkt, of halen medicijnen door elkaar.
Van der Wal verbaast zich over het gebrek aan toezicht op de thuiszorg. ,,Als je kerstkaarten wilt verkopen in Nederland dan heb je een vergunning nodig, voor thuiszorg is dat niet het geval.'' Dat maakt de opsporing van fraude lastig. Van der Wal erkent dat ook de IGZ niet wist hoeveel thuiszorgbedrijven er precies zijn en hoe ze zijn georganiseerd.
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) sprak in EénVandaag van ,,een zeer alarmerend en ernstig rapport'' en kondigde maatregelen aan. ,,Wat ik het ergste vind, is dat er bedrijven zijn die proberen via de zorg geld achterover te drukken. Ze willen niet de goede zorg leveren maar zoveel mogelijk winst maken. Dat staat haaks op het beleid dat ik voorsta'', aldus Bussemaker.
De staatssecretaris wil dat er een verplichte registratie komt voor thuiszorgbedrijven zodat de opsporing van misstanden makkelijker wordt. Ook zal het zogenoemde persoonsgebonden budget (pgb), waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, vanaf september niet meer worden overgemaakt aan bemiddelingsbureaus, maar alleen nog aan de patiënten zelf.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!