Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Handsfree bellen achter het stuur levensgevaarlijk

19 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_telefoon_auto
Zo'n 12 procent van alle automobilisten stuurt tijdens het rijden wel eens een appje. Van de jongere automobilisten (18-35 jaar) stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten vanachter het stuur. Dat blijkt uit een in 2016 gehouden enquête van het CBS, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.
Niet-handsfree
Bellen met het toestel in de hand doet 11 procent van de autorijders wel eens. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 automobilisten niet-handsfree bellen achter het stuur gevaarlijk vinden. Vrijwel iedereen vindt dat appen gevaarlijk is.
Mannen en jongeren
Hoewel handsfree telefoneren wel wettelijk is toegestaan, vindt 40 procent van de automobilisten dat ook gevaarlijk. Mannen zijn vaker tijdens het rijden met hun telefoon bezig dan vrouwen en jongeren vaker dan ouderen.
Negatieve effecten
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeert op basis van wetenschappelijke onderzoeken dat bellen achter het stuur negatieve effecten heeft op het rijgedrag en dat handsfree bellen in dit opzicht geen voordeel biedt. ANP

Meer over:

handsfree, appen, cbs, swov

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

ridoboka
ridoboka30 mei 2017 - 20:55

Zelfs als mensen wat, (grace10) zegt, straks mag je niet meer met elkaar praten, zou zo slecht nog niet zijn, vaak met veel handgebaar en slingerend,zonder handen aan het stuur!!!!

oudewouter
oudewouter21 mei 2017 - 12:30

Helaas ook op dit Forum veel domme mensen, verkeersaso's  etc. Straks mag ik ook niet meer adem halen. Hoe dom kun je zijn ?  Hand-held bellen, een van de grootste veroorzakers van dodelijke ongevallen. Wordt door velen hier een beetje weggehoond. Velen zijn te dom om te beseffen dat je voor minder dan twee tientjes al een goede bluetooth set kan kopen als je zo nodig gesprekken wilt aannemen. De pakkans is daarnaast veel te klein, dus ze zullen het moeten zoeken in technische oplossingen en daarnaast de pak-ANGST verhogen door bijv. het rijbewijs voor 1 jaar in te trekken of een boete van tenminste 1000 Euro.Misschien leren ze daar iets van, hoewel ik dit betwijfel. Uiteraard ook fietsers / scooterrijders  ed. aanpakken die als zombi's door het verkeer gaan. 

luky1951
luky195121 mei 2017 - 4:59

En er is een nieuw fenomeen onderweg, telefoneren via de horloge, er zijn nu horloges te koop, waarmee je via Bluetooth verbinding hebt met je Smartphone, ook kan zien of er berichten binnen zijn, en dat voor onder de € 100,00. Hoe gaat de wetgever daarop regeren?

monique janssen-monsieurs
monique janssen-monsieurs20 mei 2017 - 12:53

Uiteraard ben ik het er mee eens dat je niet moet bellen, appen en bezig moet zijn met je routesysteem!!En wat te zeggen over de rokers in de auto, mensen die zich op zitten te maken of lekker zitten te drinken of te eten.En zo kun je nog wel ff doorgaan!Sorry hoor, maar ook die dingen zijn gevaarlijk tijdens het autorijden!!En wat gaan we daar dan mee doen??

joke sk
joke sk19 mei 2017 - 21:56

Ook niet meer zingen tijdens het rijden, niet met 2 of 3 personen in de auto meenemen en al helemaal geen kinderen want dat zijn echte afleiders,  niet aan je werkzaamheden denken, niet aan je boodschappen doen denken .... eigenlijk gewoon niet meer rijden gaan.
Mocht je toch gaan rijden..... hou dan 2 handen aan het stuur, maak dat wettelijk verplicht zodat je onnodig met 1 hand aan het stuur ook beboet kan worden, moet je dan toch echt contact met de buitenwereld houden  bel dan met een volautomatische telefooninstallatie in de auto;
Ik ben wel fel tegen Appen, niet handfree bellen, internetten e.d, tijdens het rijden rommelen aan de routeplanner (waar ook nooit over wordt gesproken en zie onderweg toch heel vaak chauffeurs daar mee bezig te zijn) en met dronken mensen in je auto rijden  want die leiden je ook flink af. Waardoor ook regelmatig ongelukken voor komen

1 Reactie
manwijf
manwijf21 mei 2017 - 9:33

Je zegt het waarschijnlijk voor de grap, maar ik heb het inderdaad meegemaakt dat we door het zingen een ongeluk kregen. Gelukkig geen letsel, maar beide auto's total-loss. Voor autorijden geldt ook gewoon 'alles dat afleidt vermijden'.

simon55
simon5519 mei 2017 - 21:03

Eerst maar eens beginnen met al die meloten op de fiets scooter etc . Zelf lopend kunnen mensen niet eens rechtdoor lopen. En in de auto blokkeren die handel of de boete opschroeven naar € 500 , of jaartje rijbewijs inleveren. Punt uit !!!!!!!!!!!

Afblink
Afblink19 mei 2017 - 19:39

als verkeersregelaar zie ik dat de meeste mensen ( denk 50%) bezig zijn met de telefoon, als ze dan een werkvak inrijden laat ik ze stoppen om ervoor te zorgen dat ze hun focus op de weg en wegwerkers hebben en niet op de telefoon.Graag zie ik dat de straffen zwaarder worden voor telefoneren en appen enz., omdat het echt ervoor zorgt dat mensen met hun gedachten ergens anders zijn.

clio23
clio2319 mei 2017 - 18:24

Ik bel met blue tooth via een knop aan mijn stuur en de Whatsapp komt wel binnen maar als ik harder rijd dan ik geloof 20 km, zonder geluid en de zender krijgt automatisch bericht dat ik aan het rijden ben. Kan me dus volledig op het rijden concentreren. Nog even dan mag je geen adem meer halen in je auto.

grace10
grace1019 mei 2017 - 16:35

Klinkklare onzin! Nog even en je mag ook niet meer met de passagiers praten.....

swerkman
swerkman19 mei 2017 - 14:42

Helemaal verbieden , ook handsfree en alles wat je nog maar kunt doen met de telefoon .Je moet OPLETTEN , bezig zijn met autorijden en verder niets ! Veel ongelukken zijn te wijten aan het feit dat de bestuurder van alles en nog wat doet tijdens het autorijden .Te triest voor woorden .Ik heb ook heus ook  een iphone , maar wèl in de tas op de achterbank als ik zelf rijd .
En eigenlijk vind ik ook dat er een verbod voor de fietsers moet komen !

1 Reactie
monique janssen-monsieurs
monique janssen-monsieurs20 mei 2017 - 12:54

Ja voor de fietsers ook, helemaal mee eens!!

evertgd
evertgd19 mei 2017 - 13:58

Direct verbieden, bellen achter het stuur. Ook handsfree!

jan pieterse
jan pieterse19 mei 2017 - 13:52

Dat is een voorzichtige schatting denk aan 75% dat  met de telefoon in de handzetten te bellen of wat dan ook.

1 Reactie
henkjj
henkjj19 mei 2017 - 16:18

Wat dan ook.

gurvenlaan
gurvenlaan19 mei 2017 - 13:39

Ik ben 86 jaar, rijd regelmatig, en zal nooit vanuit mijn auto bellen.Ik word wel eens gebeld via het blue tooth systeem.Ik moet dan alleen een knopje in drukken. Ik kan dan vrij spreken en mijn aandacht op de weg houden..Ik vind het maar vreemd dat ik over dit systeem niets hoor of lees.Ik ben toch niet de enige ?

4 Reacties
frans56
frans5619 mei 2017 - 14:12

Klopt helemaal wat U schrijft, Echter de meeste telefoons tegenwoordig kunnen veel meer dan alleen maar bellen. Er zit ook internet en alle andere zaken op. Ikzelf heb ook een "ouderwetse" GSM zonder internet erop. En ja ook een autoradio met blue tooth waarop ik, als ik wordt gebeld slechts 1 knopje in hoef te drukken om het gesprek op te nemen.   Waarom U hier niet meer over hoort???  De reden hiervoor is dat vrijwel iedereen dit te"ouderwets" vindt.   men moet onderweg perse kunnen APPEN , internetten en meer van dat soort dingen.

frankve
frankve19 mei 2017 - 14:29

Alleen het bellen is al een gevaarlijke bezigheid. Diegene aan de andere kant heeft niet in de gaten dat je moet uitwijken, wacht totdat je in kan voegen, of wat dan ook. Dat maakt het gesprek een heel andere dimensie heeft (en concentratievermogen vraagt) dan het voeren van een gesprek met een persoon naast je, die is immers ook een "halve chauffeur".
Daarnaast moeten er natuurlijk aantekeningen gemaakt worden, of dat nummer van de collega opgezocht worden.
Dus gewoon niet bellen - bleutooth of niet.

manwijf
manwijf21 mei 2017 - 9:01

Klopt hoor. Zolang het een ouwehoerenpraatje betreft zal het mogelijk nog wel gaan, maar als een klant belt, die iets van je wil of komt klagen en je moet ad hoc een oplossing bedenken, wordt het al een heel ander gesprek.

manwijf
manwijf21 mei 2017 - 9:15

U en ik ook zijn nog van een generatie dat we elkaar gewoon opbelden. Zowel voor de gezelligheid, maar ook wanneer we iets moesten regelen en/of afspreken etc. De nieuwe generatie is niet meer gewend om met elkaar te communiceren en al helemaal niet om telefonisch een gesprek op gang te houden. Alles wordt per app afgedaan. Kreeg nog niet zo lang geleden zelfs van een familielid n.b. een condoleance via de app met een huilende emoticon. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vond het niet kunnen. Een gesprek is vele malen persoonlijker. Je hoort aan de intonatie vaak precies hoe iets bedoeld is. Op schrift kun je daarin nog wel eens lelijk vergissen. Maar goed, die moeite willen de meesten anno 2017 niet meer nemen en dit is precies de reden waarom app-en zo populair is geworden. Het is zo lekker onpersoonlijk en kost geen moeite.

bert oudenbroek
bert oudenbroek19 mei 2017 - 13:34

het is makelijk om een app op je mobil te zetten ik heb hem ook van de ASR RIJ VEILIG DUS LATEN WE MET ZE ALLE ER WAT MEE DOEN

.Vera.
.Vera.19 mei 2017 - 12:51

Als men in de auto stapt,verplicht  dat ding uitzetten ...zou ook automatisch moeten gebeuren... Te gek voor woorden dat men nog niet eens zonder ding aan kan auto rijden.Safe rijden of anders niet !!!

snuffelbaard
snuffelbaard19 mei 2017 - 12:06

Autorijden vergt waar dan ook opperste concentratie! En niet alleen van mannen, maar ook van vrouwen die meer dingen gelijktijdig zouden kunnen. Als je wil of moet bellen: stop dan maar even!

lion4
lion419 mei 2017 - 12:01

Bij aanhouding van bellen of berichten versturen per telefoon achter als bestuurder , de bestuurde(ster) meteen rijbewijs invorderen, bij 50 km te hard rijd boven de toegestane snelheid is dat ook van pas, misschien leren ze het dan af.
Even stoppen om te bellen kan altijd,  dan bel je gewoon een paar minuten later, dat kost buiten parkeerverboden niets.