Handel wint het van dieren op Cites-top
26-03-2010
• leestijd 2 minuten
De slotdag van de Cites-conferentie over bedreigde diersoorten is een zwarte dag voor de zeedieren geworden. Bijna alle voorstellen ter bescherming van wilde dieren zijn tijdens de conferentie in het Arabische Qatar in het water gevallen. De economische en politieke belangen waren te groot.
De afgelopen twee weken kwamen in de hoofdstad Doha 175 landen bijeen om te praten over de internationale handel in wilde dieren en planten. De conferentie is donderdag afgesloten. Geen van de zeedieren waarover werd gesproken, krijgt bescherming.
Het hoogst op de agenda stond een verbod op de internationale handel in blauwvintonijn, die door extreme overbevissing in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Japan consumeert 80 procent van de blauwvintonijn, die in de sushi eindigt.
Het land had samen met China bij veel Aziatische landen gelobbyd om alle voorstellen ter bescherming van zeedieren te verwerpen. Samen vormden zij een groot blok tegen de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de dieren wel wilden beschermen. Alleen de Zuid-Europese landen zouden niet blij zijn geweest met een handelsverbod op blauwvintonijn, die in hun wateren leeft.
Naast blauwvintonijn komt er ook geen handelsverbod voor vijf haaiensoorten, ijsberen en bloedkoraal. Dinsdag werd besloten om alleen de haringhaai voor handel te beschermen, maar dit besluit is donderdag tijdens de laatste zitting alsnog teruggedraaid.
Economische belangen
Volgens de secretaris-generaal van Cites, de Nederlander Willem Wijnstekers, spelen er enorme economische belangen bij de vangst en handel in de zeedieren. ,,Zodra er geld bij komt kijken, heeft de wetenschap minder invloed'', aldus Wijnstekers.
Cites (Overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten) bestaat sinds 1973. In het Cites-verdrag wordt de handel in dier- en plantsoorten gereguleerd. De landen die het verdrag hebben ondertekend, komen elke drie jaar bijeen.
Sommige milieuactivisten vragen zich af of Cites wel bekwaam genoeg is om op te komen voor bedreigde dieren en planten. Volgens de Amerikaanse actiegroep Oceana dreigt het fundament van Cites te bezwijken. Het Wereld Natuur Fonds noemt het ,,beschamend dat veel Cites-landen de wetenschap hebben genegeerd ten gunste van de politiek''. Het WNF is daarentegen wel tevreden met de vorderingen voor de bescherming van tijgers, neushoorns en olifanten.
De handel in ivoor van olifanten blijft verboden. De Afrikaanse landen Tanzania en Zambia wilden dat de handel onder voorwaarden werd toegestaan, maar dat voorstel is afgewezen.
Verder is besloten dat er beter toezicht komt op landen waar de tijger voorkomt. Vrijwel alle tijgersoorten staan inmiddels op de lijst van diersoorten waarin de handel is verboden, maar illegale jacht en handel hebben nog steeds plaats volgens het WNF. Ook zullen er maatregelen worden genomen om de illegale jacht en handel in neushoorns verder aan banden te leggen. ANP