Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Handchirurgen waarschuwen voor vuurwerkschade

13-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerkbril_01.jpg
De vuurwerkbril beschermt de ogen bij het afsteken van vuurwerk, maar de handen zijn net zo kwetsbaar en zijn onbeschermd. Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) waarschuwt 3 weken voor de jaarwisseling daarom voor de gevolgen van vuurwerk voor handen en vingers.
Ernstig letsel aan hand
Deze week liep een 11-jarige jongen in Amsterdam ernstig letsel op aan een hand. Reden voor zorg bij de handchirurgen die pleiten voor meer preventieve maatregelen.
Blijvende schade
Zo'n 30 procent van de vuurwerkslachtoffers werd de afgelopen 5 jaar getroffen voor letsel aan handen en vingers. Letsel dat vaak leidt tot blijvende invaliditeit, aldus de NVvH.
Risico's voor lief nemen
,,We moeten helaas vaststellen dat er ondanks de campagnes in het verleden nog altijd mensen zijn die de risico’s van vuurwerk voor lief nemen. Je zou toch willen dat we in ons land op een andere manier met vuurwerk omgaan,dat we dit niet laten gebeuren”, zegt NVvH-bestuurslid en handchirurg Miryam Obdeijn.
Preventie en voorlichting
De vereniging wil nog meer de nadruk leggen op preventie en voorlichting: houdt vuurwerk niet in de hand bij het afsteken, probeer geen 'blindgangers' opnieuw aan te steken, gebruik een aansteeklont en vuurwerkhouder en koop geen illegaal vuurwerk. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!