Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Halvering antibiotica bij vee niet genoeg'

18-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken_07.jpg
Het is mooi dat de intensieve veehouderij heeft toegezegd het gebruik van antibiotica te halveren in 2013, maar de maatregel gaat lang niet ver genoeg. Dat heeft prof. dr. Jan Kluytmans, als microbioloog verbonden aan onder meer het Amsterdamse VU medisch centrum, vrijdag gezegd. Hij deed zijn uitspraken op de Europese Antibioticadag die vrijdag wordt gehouden.
Belangrijk voor volksgezondheid
Volgens hem moet het antibioticagebruik bij bijvoorbeeld kippen, varkens en kalveren vrijwel geheel worden afgebouwd. Dat is van groot belang voor de volksgezondheid, stelt hij. ,,Er zijn nu al goede voorbeelden van bedrijven die geen antibiotica gebruiken.''
Bacterie rukt op
Nederland kent een zeer hoog gebruik van antibiotica in de dierhouderij. Veel eigenaren van de veehouderijen en hun personeelsleden zijn al besmet met een MRSA-bacterie die resistent is. Maar de bacterie rukt op. Volgens Kluytmans wordt de bacterie inmiddels ook aangetroffen bij mensen die nog nooit op een veehouderij zijn geweest.
Veehouderij moet anders
De MRSA-bacterie is vooral een probleem in ziekenhuizen waar ze gevaarlijke infecties kan veroorzaken bij verzwakte mensen. De dragers worden geïsoleerd behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Door de resistentie is de bacterie moeilijk te behandelen.
De veehouderij zal de bedrijfsvoering moeten veranderen, verwacht de professor, zodat de dieren gezond blijven zonder de antibiotica.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!