Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Halve liter PET-flesjes 37 procent milieuvriendelijker

17-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plastic_afval_groot_02.jpg
De milieudruk van het halve liter PET-flesje is in tien jaar met 37 procent gedaald. Dit blijkt uit het onderzoek "De klimaatimpact en energiebehoefte van PET-flessen", dat CE Delft onlangs, in opdracht van de frisdrankenindustrie, heeft uitgevoerd. Belangrijkste bijdragen voor de verminderde milieudruk zijn het gebruik van lichtere flessen en gerecycled PET (25 procent) en het Plastic Heroes inlever- en ophaalsysteem.
Nog milieuvriendelijker De frisdrankindustrie is al jaren actief in het terugbrengen van de milieubelasting op haar verpakkingen. Deze ontwikkeling zal in de komende jaren onverminderd doorgaan. Jouke Schat, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen: "De reductie die we in de afgelopen periode hebben behaald is een mooi resultaat, dat we in de komende jaren nog verder zullen aanscherpen. Als frisdrankindustrie zijn we voortdurend op zoek naar innovaties waarmee we nieuwe verpakkingen kunnen ontwikkelen die lichter zijn en meer recycled content bevatten. Ook het aandeel recycling via Plastic Heroes zal de komende jaren nog verder toenemen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat ik optimistisch ben dat de milieudruk nog verder zal dalen."
Lichtere flesjes van gerecycled PET Het gewicht van het PET-flesje is in tien jaar gedaald met 21 procent; van 28 gram in 2000 naar gemiddeld 22 gram anno 2010. Ook wordt er anno 2010 meer gerecycled PET gebruikt, waardoor er minder nieuwe PET nodig is. Zo gebruikten frisdrankfabrikanten in 2000 gemiddeld 7,5 procent gerecycled PET. Tegenwoordig gebruiken frisdrankfabrikanten voor hun halve liter PET-flesjes1 25 procent gerecycled PET. Daarbij zijn PET-flessen in Nederland 100 procent recyclebaar.
Recycling Op dit moment zijn vrijwel alle gemeenten gestart met de 'Plastic Heroes Campagne' van Stichting Nedvang om kunststof verpakkingen gescheiden in te zamelen. De recycling van PET-flesjes is hierdoor in korte tijd fors toegenomen. Voor 2012 hebben de overheid en het bedrijfsleven afgesproken dat 42 procent van het kunststof gescheiden zal worden ingezameld. Onlangs bleek uit voorlopige cijfers van Stichting Nedvang dat het Plastic Heroes-programma op koers ligt.
Kassa Kassa heeft in oktober 2010 de cijfers over plastic hergebruik onderzocht en wat blijkt? In plaats van de doelstellingen gehaald te hebben, blijkt het helemaal niet zo succesvol. In eerste instantie was de doelstelling over 2009 38%. Nedvang heeft zelf laten berekenen dat op basis van dat percentage 85 miljoen kilo gerecycled zou moeten worden. Dat percentage is in 2009 al naar beneden bijgesteld tot 32%. Dan kom je op een concrete doelstelling van ruim 50 miljoen kilo. Nu blijkt er in 2009 maar 16 miljoen kilo te zijn hergebruikt. Meer informatie over deze uitzending kunt u hier lezen.

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!