Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Half miljoen Nederlanders blijft in armoede leven

9 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127
Ondanks aanhoudende economische groei blijft de armoede in Nederland al drie jaar op rij gelijk. Vorig jaar bevond 7,9 procent van de huishoudens zich onder de lage-inkomensgrens, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om 584.0000 Nederlandse huishoudens. Sinds 2016 is dat aantal ongeveer hetzelfde.
Onder kinderen blijft de armoede ook gelijk: 8,1 procent groeit op in een gezin met een laag inkomen. Tussen 2014 en 2017 nam de armoede onder kinderen wel af. Volgens het CBS is ook het aantal huishoudens dat zeker vier jaar achter elkaar van een laag inkomen moet rondkomen met 3,3 procent gelijk gebleven.
Eenoudergezinnen lopen het hoogste risico op armoede: 21 procent heeft een laag inkomen. Het CBS gebruikt de term 'armoederisico' omdat armoede een subjectief begrip is, legt een woordvoerder uit. "De een kan beter uitkomen met een laag inkomen dan de ander."

Schulden of nauwelijks geld

Voor alleenstaanden ligt de lage-inkomensgrens op een besteedbaar inkomen van 1060 euro per maand, voor een stel op 1460 euro en voor een stel met twee kinderen op 2000 euro per maand.
Het CBS heeft ook gekeken naar het vermogen van de 584.0000 huishoudens met een laag inkomen. De meeste hebben schulden of nauwelijks geld. Maar ruim een op de vijf heeft een financiële buffer van minimaal de helft van een (laag) jaarinkomen.
Geografisch bestaan grote verschillen in Nederland. Rotterdam heeft de meeste inwoners met een laag inkomen: 14,5 procent. Daarna volgen Groningen (14 procent), Arnhem en Amsterdam (beide 13,7 procent). De minste huishoudens met een laag inkomen (1,6 procent) zijn te vinden in Rozendaal (Gelderland). ANP/CBS

Armoede onder mensen met een beperking

In de zorg wordt een groot deel van de kosten - namelijk de helft - opgehoest door de mensen zelf. Vooral voor mensen met een beperking zorgt dit voor grote extra lasten. In de zorg heeft dit niet direct te maken met bezuinigingen, maar juist met eigen bijdragen die inkomensafhankelijk zijn geworden, het invoeren van het eigenrisico en met de beëindiging van een aantal tegemoetkomingen. Dit treft juist de groep mensen die levenslang zorg nodig hebben en zodoende al genoeg voor de zorg betalen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

aad piraat
aad piraat11 dec 2019 - 13:01

De lachende derde is de arbeidsmigrant waar de EU voor heeft geregeld dat hij / zij na slechts één maandje werken in Nederland terug naar huis kan met recht op zes maanden WW uitkering welke dan ook nog 2 tot 3 maal het modale salaris in het thuisland behelst.

tonny1946
tonny194611 dec 2019 - 9:51

helaas hebben wij een regering die totaal geen binding met de nederlandse burgers , omdat er nog veel idioten op rutte blijven stemmen

Jean Festraets.
Jean Festraets.9 dec 2019 - 20:36

Mijn gedacht:Mensen met maximum € 1300,00 netto inkomsten per maand worden door Europa en de Europese Landen Regeringen hun gemaakte wetten arm, armer en dakloos gemaakt , zij laten Huurgelden van € 600,00 tot € 900,0 per maand toe en dan nog de toenemende levensnoodzakelijke inkopen maakt : Dakloosheid, arm, armer.Jean.F.

1 Reactie
Jofra 1946
Jofra 194610 dec 2019 - 16:01

Ik kan hier zo kwaad om worden.....straks voor veel mensen geen dak boven t hoofd.Alles wordt bewust duurder gemaakt omdat al ons zuurverdiende centen naar Brussel gaan.Bezuinigingen alom....zorg alleen maar duurder, wat is dit voor n land geworden...

gerardvantol
gerardvantol9 dec 2019 - 18:50

Met dank aan het Rutte beleid

gypsyjoy
gypsyjoy9 dec 2019 - 13:42

En de babyboom generatie is ook nog niet klaar dus er komen steeds meer (alleenstaande) AOWers bij die niet allemaal een pensioen hebben kunnen opbouwen. De nieuwkomers en hun kinderen zitten ook op achterstand en dat kan wel generaties duren vooraleer zij het kunnen bijbenen in onze maatschappij. Er liggen miljoenen klaar maar die worden opgepot. We zijn een rijk land waar armoede in stand wordt gehouden, vrees ik. De kosten van onderhoud, wonen, energie ed rijzen de pan uit bovendien. Vraag me af waar al die belasting heffingen, btw ed naartoe gaan. EU wellicht? Niet naar de burger iig. Anders was er geen armoede.

a.ritmeester7
a.ritmeester79 dec 2019 - 13:41

er zullen nog veel meer mensen bijkomen kijk naar de gepensioneerde,mensen met een klein pensioen, pensioenen die al meerdere jarenniet verhoogd zijn, maar wel dreigen deze te verlagen. De boodschappen worden steeds duurder, de huren worden verhoogd en de regering maar zeggen iedereen word er beter van

manwijf
manwijf9 dec 2019 - 12:38

Dat is helemaal niet zo gek! Er komen jaarlijks immers duizenden werkelozen bij. Die vestigen zich bij voorkeur in Asd en Rt. Groningen en Arnhem zijn ook niet verbazingwekkend met heel grote AZC's in de directe omgeving. 
Als straks de helft van de veeteeltbedrijven geëlimineerd is, wordt de werkeloosheid nog hoger. Iedere boer geeft immers werk aan 10 personen stond er laatst in het AD.

1 Reactie
korenbloem2000
korenbloem20009 dec 2019 - 13:02

Plus al die nieuwe Nederlanders, die beginnen met een WWB uitkering en veel daarvan komen daar nooit meer uit.