Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Half jaar uitstel voor hogere btw kunstsector

22-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tickets2_13.jpg
Onder grote druk van de Eerste Kamer is het kabinet op het laatste moment overstag gegaan en besloot het de btw-verhoging voor theater- en concertkaartjes een half jaar uit te stellen en pas vanaf 1 juli volgend jaar in te voeren.
Om het zover te laten komen, moest een meerderheid van de senaat dreigen het hele belastingplan, waarvan de btw-verhoging een onderdeel is, weg te stemmen. Bovendien dwong ze premier Mark Rutte om zijn vakantie te onderbreken en uit te komen leggen waarom het kabinet zich zo halsstarrig bond aan de mening van VVD, CDA en PVV in de Tweede Kamer en niet luisterde naar het verzet in de Eerste Kamer.
In de senaat is gedoogpartner PVV niet vertegenwoordigd en kan het minderheidskabinet van VVD en CDA niet automatisch rekenen op de steun van een meerderheid. De oppositiepartijen voerden daarom de afgelopen weken de druk op om de btw-verhoging van tafel te krijgen. Zo werd eerder een motie met die boodschap door de Eerste Kamer aangenomen. Maandagavond drongen ook VVD en CDA in de Eerste Kamer aan op uitstel, zodat theater, concertzalen en toneelgezelschappen zich in ieder geval beter konden voorbereiden op de lastenverhoging.
Verantwoordelijk staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) hield dinsdag in het debat over het belastingplan in de Eerste Kamer echter langdurig staande dat hij geen ruimte had om de verhoging van 6 naar 19 procent per 1 januari aan te passen. Hiervoor was overeenstemming met VVD, CDA en PVV in de Tweede Kamer nodig over een alternatief en volgens Weekers was die ondanks veelvuldig overleg niet gevonden. ,,Als er een alternatief was, dan hadden we dat zeker gedaan'', zei de staatssecretaris.
Pas toen 's middags Rutte opgetrommeld werd en achter de schermen de oppositie dreigde het hele belastingplan weg te stemmen, kwam het kabinet met een tegemoetkoming. Opnieuw ging daar overleg met de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA en PVV aan vooraf. Het debat met Rutte werd afgeblazen.
Nu is afgesproken dat kaartjes voor optredens tot 1 juli nog tegen het lage btw-tarief gekocht kunnen worden. Voor kaartjes voor het nieuwe seizoen, dat na de zomer begint, geldt het hogere tarief van 19 procent. Het uitstel kost de schatkist wel geld, waarvoor Weekers nog een oplossing moet vinden.
De tegemoetkoming rond de btw-verhoging bracht een meerderheid van de senaat er uiteindelijk toe het belastingplan te ondersteunen. PvdA, SP en GroenLinks stemden tegen.
De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) toonde zich verheugd over het uitstel, maar blijft zich verzetten tegen de maatregel. ,,Nu krijgen we in elk geval de kans om ons voor te bereiden'', aldus voorzitter Erwin van Lambaart.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!