Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Half februari coronavirus al in Nederland

23-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronavirus 1127
Twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest waarde het coronavirus al rond in Nederland, namelijk op 15 februari. Hierdoor kon het virus zich ongemerkt verspreiden, schrijft het AD op basis van conclusies van modellenmakers van het RIVM. Deze modellenmakers hebben de eerste Nederlandse coronapatiënten onderzocht.
Het virus werd bij de eerste Nederlandse coronapatiënt op donderdag 27 februari vastgesteld. Daarna gingen bij de regering, het RIVM en ziekenhuizen alle alarmbellen af. Echter, het virus trok in de weken daarvoor al door het land.

Midden februari al sprake van coronaklachten

Bij alle opgenomen coronapatiënten wordt nagegaan wanneer ze voor het eerst ziek werden. "En dan zie je dus dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was", zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. Ook andere feiten wezen op een vroegere introductie van het virus in Nederland. Zo kwam een Brabantse vrouw op 21 januari op de intensive care terecht en werd pas later een test afgenomen. Ze stelt al 'weken' daarvoor last te hebben gehad van klachten. Ook blijkt uit een peiling onder ziekenhuispersoneel in Brabant dat bij zeven van de 86 besmette medewerkers de klachten ook al veel eerder begonnen, namelijk vanaf medio februari.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!