Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hackersfilm voor argeloze internetter

01-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hack_07.jpg
Een hacker die in een paar dagen 100.000 euro bij elkaar steelt van nietsvermoedende internetgebruikers. Een filmpje daarover is op mediawebsite Dumpert inmiddels ruim 77.000 keer bekeken. Alles wat in de film gebeurt kán in het echt, maar de 'hackers tutorial' is nep en gemaakt door Digibewust, een organisatie voor veilig gebruik van computers, tablets, mobiele telefoons en andere digitale apparatuur.
Meer dan ludiek
Het is volgens Digibewust meer dan een ludiek filmpje; de organisatie wil mensen ermee laten schrikken, om ze de ogen te openen. ,,Internetfraude is voor slimme hackers kinderlijk eenvoudig als consumenten en bedrijven zich online naïef beveiligen en slordig met wachtwoorden en persoonlijke gegevens omgaan'', zegt Marjolijn Bonthuis van Digibewust. ,,Denken dat internetfraude jou niet overkomt of dat het niet bestaat, is naïef.''
Werkwijze
In de film is te zien hoe een hacker eerst pinpassen en pincodes koopt van jongeren (geldezels). Daarna belt hij mensen op waarbij hij zich voordoet als bankmedewerker die een probleem met internetbankieren heeft geconstateerd. Met een glad praatje weet hij deze personen zover te krijgen dat zij hem vertellen welke codes hun kaartlezer voor internetbankieren geeft. Daarmee kan de hacker geld van hun rekening overmaken naar die van de geldezels, waarna hij die rekeningen met de gekochte pinpassen leeghaalt.
Hotspot
Een andere stap is dat de hacker op een terras een 'hotspot' opent en inbreekt op de laptop van een meisje dat even verderop zit. Hij vindt op de laptop de pincode van haar creditcard, die hij vervolgens van haar tafeltje steelt en haar rekening plundert. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!