Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hacker steelt gegevens bij Proserve

19-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hacken360_03.jpg
Bij het IT-bedrijf Proserve zijn tot mogelijk 800.000 gegevens van Nederlanders gestolen door een hacker. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf woensdag. Uit een analyse van externen zou blijken dat het om zo veel gegevens gaat. Het bedrijf zelf kan dat nog niet bevestigen, zei zij.
Externe bedrijven
Het is niet duidelijk wanneer de hack heeft plaatsgevonden en wat er precies is buitgemaakt, omdat het gegevens van klanten van Proserve betreft. Het bedrijf had de gekopieerde databases slechts op hun servers staan en is niet bekend met de inhoud.
Het gaat onder andere om databases van QMusic, het krantcafé van Telegraaf Media Groep, Stedin, Pleinshoppen, Internetbikes, Brekelmans Modelbouw en Babydump. De systemen waarop de databases stonden, zijn inmiddels uitgezet door het bedrijf.
Onduidelijkheid
Proserve heeft contact gehad met alle klanten en die ingelicht. Mochten er bijvoorbeeld wachtwoorden in de databases hebben gestaan, dan is het raadzaam dat mensen die aanpassen. Proserve heeft nog geen idee of de databases gebruikt of gepubliceerd zijn.
Back-up
Proserve had de gegevens op de servers staan, omdat zij databases repareren. De IT-specialist was dus niet de beheerder van de informatie. Bedrijven huurden Proserve in bij problemen, waarna de databases bij de specialist op het systeem werden gezet, zodat het defect verholpen kon worden. Vandaar dat Proserve ook de inhoud van de databases niet kent. Mogelijk gaat het daarom ook om verouderde gegevens van de klanten.
Hoe het precies kon gebeuren dat de gegevens bereikbaar waren voor een hacker is niet duidelijk, aldus de woordvoerster. Dat wordt nog onderzocht door een ingehuurde, externe partij.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!