Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Hack geen reden om simkaarten te vervangen'

26-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mobiel_29.jpg
De mogelijke hack bij de digitaal beveiliger Gemalto is geen reden om simkaarten in mobiele telefoons te vervangen. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in een reactie op een interne mail in de Tweede Kamer. Gemalto beveiligt chips en simkaarten die in telefoons, paspoorten, bankpassen en creditcards worden gebruikt.
Geen reden voor extra zorg
In de mail staat dat Kamerleden die zich zorgen maken over de veiligheid van hun mobiele telefoon, de gelegenheid krijgen hun simkaart te vervangen. Volgens Plasterk is dit een initiatief van de dienst automatisering van de Tweede Kamer zelf, maar hebben hij en de veiligheidsdienst AIVD geen reden om aan te nemen dat het nodig is. Volgens hem zijn er altijd manieren om mobiele telefonie af te luisteren maar is de cyber-inbraak bij het bedrijf Gemalto geen reden voor extra zorg.
Gestolen data en encryptiecodes
Aanleiding voor de onrust was de melding van Gemalto woensdag dat het bedrijf vier jaar geleden waarschijnlijk is gehackt door de Amerikaanse geheime dienst NSA en haar Britse evenknie GCHQ in 2010 en 2011. Met de gestolen data en encryptiecodes van simkaarten konden ze mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden.
Moderne netwerken zijn niet kwetsbaar
Het bedrijf liet woensdag weten dat waarschijnlijk niet op grote schaal encryptiecodes van simkaarten zijn gestolen en dat de financiële schade niet groot is. Gemalto, dat ook aan overheden levert, benadrukte dat de gestolen versleutelingsdata alleen gebruikt konden worden om zogenoemde tweedegeneratie 2G mobiele netwerken te bespioneren. Moderne netwerken met 3G- en 4G-technologie zijn niet kwetsbaar voor ,,dit type hack'', aldus het bedrijf.
Digitaal spioneren
In Nederland leidde de zaak, die aan het licht kwam door documenten van klokkenluider Edward Snowden, tot flinke ophef in Den Haag. D66 en GroenLinks eisten opheldering van minister Plasterk over de inbraak. Zij vinden het onacceptabel dat bevriende veiligheidsdiensten digitaal spioneren in Nederland zonder dat daar toestemming voor is gegeven. ANP

Meer over:

mobiel, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!