Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Haal niet zomaar een ‘coronapuppy’ in huis

31-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
Veel mensen kopen sinds de eerste coronagolf in maart een puppy of halen een huisdier uit het asiel, om de eenzaamheid tegen te gaan of om wat meer lichaamsbeweging te krijgen tijdens het thuiswerken. Online worden de leukste dierenfilmpjes gedeeld. Is deze coronatijd een goed moment om een huisdier erbij te nemen? Hoe voorkom je een impulsaankoop?
Mensen hunkeren nu naar gezelschap en willen bij zonneschijn een blokje om kunnen lopen. Het nemen van een hond lijkt dan een logische stap. Dierenasiels zien dat aanzienlijk meer mensen een hond willen adopteren en sommige fokkers worden platgebeld. Veel mensen die al een aanvraag voor een pup bij een fokker uit hadden staan, vragen of de datum naar voren kan worden gehaald.
Tijdens de coronacrisis hebben meer mensen een huisdier aangeschaft, ziet ook de Dierenbescherming: “Mensen zijn thuis en de dieren krijgen dan waarschijnlijk meer aandacht”, stelt woordvoerder Carmen Silos. “Bovendien zorgt een huisdier nu zeker voor afleiding, hoewel dat uiteraard geen reden mag zijn voor aanschaf.”

Maak je een weloverwogen keuze?

Voor het dierenwelzijn is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. “Als mensen een bewuste keus maken voor het nemen van een huisdier in deze tijd is dat een mooie zaak, zeker als het dieren betreft die nu in een dierenasiel zitten. De beste plek voor een asieldier is uiteindelijk zijn gouden mandje bij een fijn nieuw thuis”, vindt Carmen Silos.

Belangrijke vragen vooraf

Volgens Silos is het van belang om over een aantal zaken na te denken, voordat je een hond, kat of ander dier koopt: “Waarom nu een huisdier? Wie gaat ervoor zorgen als de coronatijd voorbij is? Kun je dan ook de kosten nog betalen voor het dier? De aanschaf van een huisdier is voor een dierenleven lang en niet alleen voor nu."

Waar vind je een huisdier?

Staat je besluit vast? Dan kun je voor jouw zoektocht bijvoorbeeld terecht bij de opvangcentra van de Dierenbescherming. Alle beschikbare dieren die zij houden, kun je op deze website vinden. Wanneer je belangstelling hebt, kun je de Dierenbescherming een mail sturen waarna je een aanvullende vragenlijst krijgt om in te vullen. Daarna volgt vaak een aanvullend telefonisch gesprek en kan een afspraak voor kennismaking worden gepland. Wil je een kitten? Dan kun je je eerst aanmelden als gastgezin.

Huisdieren met een bijsluiter

Wat als je een nieuwe huisgenoot hebt, maar nog niet zo goed weet hoe je deze moeten verzorgen? Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) biedt uitkomst. Deze heeft speciale bijsluiters gemaakt. Of het nu gaat om honden, katten, vissen, konijnen of andere knaagdieren... bij ieder dier kun je zien wat goede zorg inhoudt.

Gedragstips voor hond en kat

Heb je een hond of kat in huis gehaald? Dierengedragdeskundige Eline heeft praktische tips voor je!
Hoe kan ik mijn hond zorgeloos alleen laten?
Hoe zorg je dat je kat gebruik maakt van de kattenbak?
Benieuwd naar nog maar tips van Eline? Bekijk ze in de rubriek Huisdiergeklier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!