Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

"Haal maagzuurremmers uit vrije verkoop”

18 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-02-18 om 13.08.50
Diverse medici en beroepsverenigingen pleiten ervoor dat zware maagzuurremmers uit de vrije verkoop moeten worden gehaald. Het middel wordt vaak onnodig gebruikt. Dat zeggen ze vanavond in de uitzending van Kassa.
Onnodig risico
Naar schatting gebruiken meer dan 1 miljoen mensen het middel terwijl ze het niet nodig hebben. Daarnaast loop je met het middel het risico op bijwerkingen zoals osteoporose, darminfecties en nierfalen, aldus prof. dr. Rinse Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De meest gekochte maagzuurremmers zijn de ‘Protonpompremmers’, zoals omeprazol, esomeprazol en pantozol.
Doktersvoorschrift
Prof. dr. Rinse Weersma zegt hierover: “Mijn advies zou zijn om dit soort middelen te beperken op doktersvoorschrift en andere middelen, de mildere varianten, beschikbaar te stellen voor bij de drogist. Als dokters moeten we onszelf veel meer bewust zijn van de bijwerkingen en de echte indicaties waarvoor we deze middelen moeten voorschrijven. Dus dat we de drempel wat hoger moeten leggen dan we nu doen.”
' Medicatiebewaking van levensbelang'
Ook het Nederland Huisartsen Genootschap ondersteunt deze oproep. Bestuursvoorzitter Rob Dijkstra vindt het geen goede zaak dat de zware middelen gewoon bij de drogisterij te koop zijn. “Tweederde van de mensen kunnen ook met een lichter medicijn toe. Mensen moeten niet meteen de allerzwaarste middelen kopen, de zogenaamde protonpompremmers. Wij zijn het met professor Weersma eens. Deze medicijnen moeten onder bewaking komen. Apothekers kijken altijd naar je dossier. Medicatiebewaking is van levensbelang voor patiënten.”
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) ondersteunt het standpunt. “Maagzuurremmers kennen een aantal interacties met andere geneesmiddelen, zoals ontstollingsmiddelen. Wanneer maagzuurremmers bij de drogist gekocht worden, onttrekt zich dit aan het zicht van de apotheker, die dan geen medicatiebewaking kan uitvoeren. Dat is risicovol.”

Twee miljoen gebruikers
Nog steeds wordt er massaal gebruik gemaakt van maagzuurremmers terwijl bijwerkingen zich opstapelen:Nederland telt zo'n twee miljoen gebruikers van zogeheten protonpompremmers (ppi's), het zwaarste type maagzuurremmers. Het staat op nummer 4 in de top 10 van meest gebruikte medicijnen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

bettina van der panne-van der lingen
bettina van der panne-van der lingen21 feb 2017 - 0:41

Als BSM de Jong therapeute kom ik ook kinderen tegen die maagzuurremmers krijgen/kregen bij een reflux. Maagzuurremmers zijn een symptoombestrijding. De oorzaak wordt niet achterhaald. Bij te weinig maagzuur kan er ook sprake zijn van een reflux. Naar aanleiding van jullie uitzending heb ik mijn Blog van deze week geschreven; http://www.bsm-debetuwe.nl/blog-post/brandend-maagzuur-reflux-geen-ziekte-maar-een-symptoom/

srkooy
srkooy19 feb 2017 - 12:53

Wegens herhaalde oprispingen van maagzuur sedert jaren tig merken geprobeerd. Even zovele bijwerkingen en werd er doodziek van. Totdat de apotheker na de zoveelste klacht mij er op wees dat Esameprazol eveneens in de vergoedingensfeer kon worden voorgeschreven. Hebben ze wél zo lang mogelijk mee gewacht omdat het duurder is. Vervolgens via huisarts eén pil 40mg per dag. Resultaat: kon 1½ jaar geleden bijna niet meer lopen en moest ondersteund worden door mijn echtgenote. Heb daarna dagelijks in een programmaatje op PC genoteerd wat er aan de hand was. Ben weken later gestopt met dagelijkse inname maar doorgegaan met notities in dat programma.. Slik uitsluitend nog als het absoluut nodig is. Betekent 1 capsule 40mg per 2 à 3 dagen.  Voel 100% beter terwijl de gewijzigde innameperiode prima helpt. Heb mijn bijwerkingen doorgegeven aan Lareb. 

adcon
adcon19 feb 2017 - 8:22

Ik slik het al 20 jaar heb inderdaad botontkalking gehad, ribben mn de zwevende rib braken bij stevige inspanning. De waardes zakten door CAD te slikken en veelvuldig calcium tot me te nemen is dit hersteld. Nu heb ik regelmatig last van een doffe pijn in mijn linkerzij!!. Er zijn nu andere verschijnselen opgetreden waaronder geen lust meer. Loop wel bij de dokter maar......begin ongerust te worden

1 Reactie
adcon
adcon19 feb 2017 - 8:23

Ps het is Omeprazol 20 mg.

ton boef
ton boef18 feb 2017 - 20:26

Onlangs is mij door de plaatselijke apotheker Pantoprozol 20mg in de maag gesplitst. Ik kwam andere medicijnen halen en ik kreeg ascal 100mg niet mee als ik de Pantropozol niet mee nam. Ik ben toen overstag gegaan en slik nu gedurende enkele maanden de Pantoprozol. Ik ben geschrokken van de uitzending; ik wil er mee stoppen

Marijke G.
Marijke G.18 feb 2017 - 19:59

Mijn man gebruikt niet meer de door de cardioloog voorgeschreven Pantaprozol.Heel slecht voor de gezondheid. Wel het medicijn langzaam afbouwen.Gebruik bij maagklachten een theelepel zuiveringszout ook bekend als baking soda of natrium carbonaat.Los dit op in een glas water.De resultaten zijn super.

ad_575
ad_57518 feb 2017 - 19:37

Beter is natriumbicarbonaat (baking soda) of beter bekent als zuiveringszout. En het is maar 1,69 euro. Je moet zoveel mogelijke farmaceutische troep mijden, dat is altijd slecht voor je lijf.

gerardvantol
gerardvantol18 feb 2017 - 17:09

Alleen jammer dat als de dokter ze eenmalig voorschrijft ze niet vergoed worden. Dus worden ze of onnodig voor langere tijd voorgeschreven of het medicijn wordt geweigerd en men koopt een goedkoper produkt bij de drogist, waarvan niet bekent is wat het precies doet.