Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Haagse bronnen: "Premie zorgverzekering stijgt volgend jaar flink"

15-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31697 keer bekeken
  •  
zorgpremie_20220915

In 2023 gaat de zorgpremie naar verwachting flink omhoog, zo melden Haagse bronnen aan de Telegraaf. Uit berekeningen die gemaakt zijn voor Prinsjesdag blijkt dat de maandelijkse premie met 10 euro stijgt. 

De Telegraaf meldt dat de rekenpremie – het bedrag dat als richtlijn geldt voor zorgverzekeraars – volgend jaar omhoog gaat naar 1649 euro per jaar, oftewel 137 euro per maand. 

Dat is een procentuele stijging van ongeveer acht procent ten opzichte van het huidige gemiddelde van 127 euro per maand. Een forse stijging dus.

"Stijging door hogere lonen en kosten in de zorg"

Het is overigens aan de zorgverzekeraars om de daadwerkelijke premie te bepalen, al baseren ze zich daarbij wel op de rekenpremie. Maar, zo meldt de Telegraaf, verzekeraars kunnen er óók voor kiezen om in te teren op buffers om premiestijgingen te beperken.

Het Ministerie van Volksgezondheid zou overigens al langer rekening houden met flinke premiestijgingen. Dat zou uit voorlopige berekeningen zijn gebleken. Eén van de redenen voor de verwachte premiestijging is de hogere lonen in de zorg, net als een algehele toename van de kosten.

Zorgtoeslag óók omhoog

Wel gaat de zorgtoeslag volgend jaar éénmalig omhoog, volgens de Telegraaf met "ruim 400 euro per jaar". Dat is voornamelijk een middel om de koopkracht te repareren van lage (midden)inkomens, niet zozeer om de stijgende zorgkosten mee te compenseren.

Bron: de Telegraaf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!