Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Guldenpostzegel vanaf november waardeloos

16-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
195x90_postnl_02.jpg
Per 1 november 2013 kan de guldenpostzegel niet meer gebruikt worden om post te versturen. In Nederland ligt nog voor €50 tot €100 miljoen aan guldenpostzegels. Die postzegels worden per 1 november waardeloos. Mensen hebben de guldenzegels aangeschaft voor hun verzameling of als investering. In 1975 heeft PTT besloten dat de guldenpostzegel onbeperkt gebruikt zou kunnen worden. Veel mensen hadden de hoop dat de postzegels in de loop van de tijd meer waard zouden worden. Anders konden ze de zegels altijd nog gebruiken om hun post mee te frankeren. Daar komt nu een einde aan. Eind januari heeft PostNL bekend gemaakt dat de guldenzegels per 1 november 2013 niet meer op post geplakt kunnen worden. Al eerder heeft het bedrijf besloten dat de zegels niet meer geruild kunnen worden voor eurozegels.
Verzamelaars zijn boos
Jan Kluft, voorzitter van de Vereniging voor Zaanse Postzegelverzamelaars  heeft zelf voor een paar honderd euro guldenzegels. "Het is gewoon triest. Als de postzegels niet meer geplakt kunnen worden, is de waarde gelijk aan de verzamelwaarde, maar omdat de postzegels nog zo massaal aanwezig zijn, is de waarde nul. Ik kan er niks meer mee."
Postzegel als waardepapier
Volgens advocaat Maarten Schut van advocatenkantoor Kennedy van der Laan kunnen de postzegels niet zomaar als waardeloos bestempeld worden. "Als je een postzegel koopt ontstaan er verbintenissen. Eén: de koper betaalt een prijs en twee: de postdienst moet de postzegel leveren. Daarmee neemt de postdienst de verplichting op zich om in de toekomst, als iemand bij haar een postdienst wil afnemen, deze zegel als betaalmiddel te accepteren." Daardoor kan de postzegel gezien worden als waardepapier. "PostNL zich niet zomaar van die kernverplichting ontdoen. Als er de mogelijkheid zou zijn tot omruil wordt dat anders, maar die is er nu niet",  aldus Schut.
Reactie PostNL
PostNL laat op de vraag of een postzegel als waardepapier waardeloos bestempeld kan worden weten dat zij minimaal voor tien jaar moesten garanderen dat de postzegels hun waarde behielden. Vandaar dat het bedrijf tien jaar na de introductie van de euro in 2001 heeft besloten om de guldenpostzegels niet meer te accepteren op een brief of postpakket. Op de vraag van Kassa of PostNL mensen die nog voor honderden euro's aan zegels in hun bezit hebben tegemoet gaat komen luidt de reactie: "De postzegels kunnen niet worden ingewisseld tegen geld. Wel kunt u de zegels opmaken tot 1 november 2013." Het hele persbericht van PostNL is hier te lezen.
Verzamelaars willen gesprek met PostNL
Volgens advocaat Maarten Schut rijst dan de vraag waarom er dan geen mogelijkheid wordt geboden om de oude zegels om te ruilen tegen eurozegels. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren wil graag in gesprek met PostNL. Zij hebben advocaat Maarten Schut ingeschakeld om hierbij te helpen. Wordt vervolgd… Kassa wilde van PostNL het volgende weten:
Waarom heeft PostNL dit besluit genomen?
Het is inmiddels ruim tien jaar geleden dat de euro als betaalmiddel is ingevoerd. PostNL heeft een grote serie valse gulden postzegels onderschept die onder andere via publieke websites werden aangeboden voor een prijs ver onder de nominale waarde van de postzegels. Het gaat hier veelal om de hoge waardes van de guldenpostzegel. De schade voor PostNL is groot door deze grootschalige fraude.
Kan PostNL een postzegel, dat een waardepapier is, tot waardeloos bestempelen?
Wettelijk gezien moet een instantie die waardepapieren uitgeeft (gangbare postzegels, bankbiljetten, munten) minimaal voor tien jaar garanderen dat deze de waarde behouden. PostNL had in ieder geval de plicht om tot 2011 de guldenpostzegels te accepteren. Tien jaar na de introductie van de euro in 2001 mag PostNL dus besluiten om gulden postzegels niet meer te accepteren op een brief of postpakket.
Komt PostNL mensen tegemoet die (bijvoorbeeld als spaarpotje) nog voor honderden euro's aan zegels in hun bezit hebben?
Veel van deze gulden postzegel zijn gekocht als verzamelobject. Die functie blijft bestaan. De allereerste postzegel van circa 160 jaar geleden is al lang niet meer frankeerwaardig, maar de postzegel is nu veel geld waard. De postzegels kunnen niet worden ingewisseld tegen geld. Wel kunt u de zegels opmaken tot 1 november 2013.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!