Kassa

Grote zorgen over ‘beleggen’ met NFT’s

  •  
26-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3785 keer bekeken
  •  

Er moet zo snel mogelijk toezicht komen op de handel in zogenoemde Non-Fungibele Tokens, ofwel NFT’s. Steeds meer jongeren zien deze digitale objecten als een vorm van belegging en dreigen daardoor in financiële problemen terecht te komen. Zij worden beïnvloed door (f)influencers die hen een gouden toekomst in het vooruitzicht stellen.

Dit blijkt uit onderzoek van Kassa en de organisatie Lekker Cryptisch, een kennisplatform dat zich richt op cryptovaluta, blockchaintechnologie, en financiële technologie. 

Kassa ontvangt signalen van jongeren die grote winsten, maar minstens zulke grote verliezen moeten incasseren bij het zogenoemde flippen, doorverkopen van de NFT’s.

Oplichting en manipulatie

Het grootste probleem waar ze tegenaan kunnen lopen zijn vormen van oplichting, zoals een rugpull. Daarbij investeer je in een NFT en verdwijnt de maker waardoor je achterblijft met een waardeloze NFT.

Het fenomeen pump en dump komt ook veel voor. Daarbij investeert een groep mensen tegelijkertijd in een bepaalde NFT-collectie om op die manier de prijs kunstmatig op te drijven. Op het hoogtepunt verkopen de oplichters hun handelswaar en strijken zij een mooie winst op. De pechvogels blijven echter achter met in waarde gekelderde NFT’s. In de aandelenmarkt is dergelijke koersmanipulatie verboden, maar op de handel in NFT’s houdt de AFM vooralsnog geen toezicht.

Tegen betaling van een paar honderd euro bieden de (f)influencers een NFT-cursus aan waarmee jongeren zich kunnen bekwamen in deze nieuwe markt. Gebruikers krijgen vervolgens toegang tot hun online community waar cursisten tips kunnen uitwisselen. Op deze platforms geven de (f)influencers echter ook ‘beleggingsadvies’. Ze adviseren met welke NFT’s zij mogelijk goede rendementen kunnen behalen. "Het is heel goed mogelijk dat de groepsleider hier een graantje van meepikt, dat hier sprake is van belangenverstrengeling. Maar voor gebruikers valt dat onmogelijk uit te zoeken", aldus Peter Slagter van Lekker Cryptisch.  

'Toezicht nodig'

Op een van de discords die Kassa samen met Lekker Cryptisch onder de loep nam, werd opmerkelijk genoeg opgeroepen om een pump-en dump-groep te vormen om zo de prijs van een project kunstmatig op te drijven. "Hierop zou echt toezicht gehouden moeten worden door de AFM. Pump en dumps zijn bij wet verboden", aldus Slagter.  

Ook Michiel van Eersel, advocaat financieel recht, gespecialiseerd in blockchain en crypto is van mening dat het toezicht zo snel mogelijk goed geregeld moet worden. "Pas vanaf 2024 treedt Europese regelgeving in werking waarmee een deel van de cryptomarkt onder toezicht komt te staan van de AFM. Het is echter nog niet duidelijk of daarmee ook het toezicht op de NFT-handel geregeld wordt. NFT’s worden op dit moment nog niet gezien als financieel product. Hier moet echt zo snel mogelijk helderheid over komen."

De AFM bevestigt geen toezicht te houden op de handel in NFT’s en raadt af er geld in te stoppen dat op korte of langere termijn nodig is. De (f) influencers die Kassa heeft gesproken, geven aan ook te waarschuwen voor de risico’s.

Wapen jezelf tegen oplichting!

Ben je op zoek naar een betrouwbaar NFT-project of een fincluencer die je wel kunt vertrouwen? Raadpleeg deze speciale bijlagen die Lekker Cryptisch heeft gemaakt voor Kassa en let vooral op de rode vlaggen! 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Susabh
Susabh31 mei 2023 - 21:22

Ik heb ook wat geld verloren aan een nepmakelaar online. Ik kreeg mijn geld terug via de transacties die ik deed van mijn bankrekening naar mijn Binance-account en vervolgens stuurde ik het geld naar de portemonnee die toebehoorde aan de oplichters. Ik kreeg mijn verloren geld terug met de hulp van het bedrijf genaamd Amendall .net. Ik dacht al dat ik het geld kwijt was totdat Amendall Recovery Company me hielp mijn verloren geld terug te krijgen.

gijzzz
gijzzz27 mrt. 2022 - 11:44

Lach mij kapot om al die stumpers die echt denken dat digitale lelijke donald duckplaatjes duizenden euro’s waard zijn. Dit is dezelfde gebakken lucht als de reeksen computergegenereerde digitale cijfertjes (bitcoins)zonder onderliggende waarde (iets wat ik niet schijn te begrijpen volgens kenners). Volgens mij vertegenwoordigd iets nl alleen een waarde wanneer je een ander laat geloven dat het ook echt iets waard is. Ik zou dus zeggen tegen alle eigenaars van deze “digitale Mona Lisa’s” van onschatbare waarde: “print jouw kunstschat eens uit op een simpel A4tje en hang het vervolgens midden in jouw huiskamer”. Mocht je na een weekje toch ineens wakker worden en net als de rest van de wereld zien dat het gewoon een lelijke digitale kindertekening is (maar uiteraard wel eentje waar jij jezelf wel de enige eigenaar ter wereld van mag noemen). Niet in paniek raken maar gewoon een nog grotere sufferd zoeken het heel snel verkopen (en daarbij hopen dat je jouw inleg terugkrijgt) en tip vervolgens nooit meer over hebben. Oh en mocht je daarna een andere hobby zoeken? Ik zou zeggen ga voortaan een boekje lezen, bijvoorbeeld iets met geschiedenis over indianen en kralen en spiegeltjes. Oh en voor al die lui die hier hun geld mee “verdienen”: Ga je schamen, misbruik maken van de beperkte medemens is geen eerlijke handel.

FeikoDrost
FeikoDrost26 mrt. 2022 - 18:51

Waarschuwen voor gebakken lucht is prima, maar daar nu al twee weken bijna het hele programma voor gebruiken vind ik een beetje veel. Mijn lidmaatschap zal ik nog niet opzeggen, maar het scheelt niet veel. Ga aandacht besteden aan betaalbare huizen bijvoorbeeld.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!