Grote verschillen zoutgehaltes in producten
08-07-2010
• leestijd 1 minuten
Uit een onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) naar de hoeveelheid zout in 984 producten blijkt dat de zoutgehaltes van industrieel bereide levensmiddelen in dezelfde productsoorten nogal kunnen verschillen. De grootste verschillen zijn gemeten bij hamburgers, tomatenpuree, sauzijenbroodjes en ketjap manis. Maar ook in andere productsoorten werden verschillen in zoutgehaltes ontdekt.
Een hoge zoutconsumptie is ongezond, daarom streeft de overheid naar minder zoutconsumptie door de consument. Daarom wordt er voorlichting gegeven. Levensmiddelenfabrikanten die dit streven ondersteunen, is opgeroepen het zoutgehalte in hun producten beetje bij beetje te verlagen.
Een reden voor een lager zoutgehalte in het ene product in vergelijking met een ander product van een zelfde productsoort kan de bereidingswijze zijn. Het blijkt wel mogelijk te zijn om het zoutgehalte in producten te verlagen.
De gemiddelde zoutconsumptie van de Nederlander is momenteel hoog. De gemiddelde zoutinname van volwassenen is ongeveer 9 gram per dag, maar de Gezondheidsraad adviseert een maximum van 6 gram per dag. Deze zoutinname komt voor 70% uit bedrijfsmatige bereide levensmiddelen.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) benadrukt daarbij extra dat de hoeveelheid zou in levensmiddelen moet verminderen. Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten.
Klink riep bedrijven twee jaar geleden al eens op werk te maken van minder zout in producten. Een aantal bedrijven heeft die oproep volgens hem ter harte genomen, maar er zijn ook achterblijvers.
Bron: nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit / ANP