Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote verschillen tussen dierenverzekeringen

26-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
poesje.jpg
Een ziektekostenverzekering voor je hond, kat of konijn; dierenverzekeringen bestaan er in allerlei soorten en maten.
Rekening van soms wel duizenden euro's
Een simpel bezoekje aan de dierenarts is nog wel te bekostigen, maar als je geliefde huisdier echt in de lappenmand raakt kan de rekening rap oplopen tot soms wel duizenden euro’s. Om zulke bedragen te ondervangen sluiten steeds meer mensen een dierenverzekering af. En daarvoor kan je bij verschillende verzekeraars terecht.
Diverse verzekeraars
De grootste verzekeraar is Proteq Dier & Zorg, daarna komen Petplan en het Nationaal Spaarfonds, maar ook Hema, Kruidvat, Connexion, Inshared, Ohra, Jumper en bijvoorbeeld Verzekeruzelf bieden dierverzekeringen aan. Niet alleen qua premie lopen de verzekeringen fiks uit elkaar, maar ook de dekking en uitsluitingen kunnen nogal verschillen.
Minder keus bij ouder huisdier
Zo zijn de keuzemogelijkheden om een oudere hond of kat te verzekeren erg beperkt en kunnen er aanvullende eisen worden gesteld zoals een gezondheidsverklaring. Daarnaast is er een keur aan uitsluitingen voor rasziektes, heupen en ellebogen. Ook is er een verschil in vergoeding voor eerstelijns en specialistische behandeling. Met name bij specialistische zorg zoals behandeling in een dierenziekenhuis kunnen de kosten enorm oplopen.    
Aanvullende verzekering 'weinig zinvol'
Marc Mathijssen van tocompare.nl nam de verzekeringen onder de loep. "Een dierenverzekering is zinvol voor mensen die niet ineens grote uitgaven kunnen doen en vooraf zekerheid willen dat ze hun dier hun leven lang de beste zorg kunnen geven." In de studio licht hij toe waar je op moet letten als je besluit een verzekering af te sluiten. Aanvullende verzekeringen voor castratie of sterilisatie zijn volgens hem weinig zinvol. "Het is meestal goedkoper om de castratie/sterilisatie zelf te betalen."
'Goed uitzoeken wat wel/niet vergoed'
"Dierverzekeringen zijn complexe verzekeringen die, in tegenstelling tot de basiszorgverzekering voor mensen, veel van elkaar verschillen." Mathijssen adviseert vooraf goed uit te zoeken wat er niet wordt vergoed en hoeveel de premie stijgt naarmate het huisdier ouder wordt. Daarnaast is het volgens hem zaak dit nog een keer te bekijken zodra je de polis binnen hebt. Je hebt immers 14 dagen bedenktijd. "Vooraf is niet altijd duidelijk welke uitsluitingen er op de polis komen te staan."
Sparen
Natuurlijk kun je ook zelf iedere maand geld apart zetten. Maar als je niet in staat bent ad hoc een groot bedrag op te hoesten, blijf je een risico houden. Indien je dier bijvoorbeeld al op jonge leeftijd ziek wordt of een ongeluk krijgt heb je nog niet genoeg gespaard voor een fikse dierenartsrekening.
Vergelijkingssites dierenverzekeringen
Tocompare.nl
Dierverzekeringvergelijking.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!