Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote verschillen tussen Brixter en vraagprijs woningen

03-10-2008
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Er is een nieuwe woningsite www.brixter.nl en deze site heeft iets nieuws. Op deze site kunt u namelijk direct de waarde van alle koopwoningen in Nederland vinden!
Dat wordt de Woningwaarde Indexatie (WWI) genoemd. Het is een waardebepaling van een woning op basis van een statistische analyse en uitgangspunten bij de berekening zijn WOZ-waardeklassen, de gemiddelde koopsominformatie uit de regio alsmede specifieke kenmerken van de woning.
Maar niet iedereen is even blij met deze waardebepaling. Behalve dat mensen het gevoel bekruipt “waar bemoeien ze zich mee om voor mijn woning een waarde te bepalen” kloppen deze waardes vaak niet. Zo had Corinne Keijzer haar huis te koop staan voor € 279.000,-. Op een gegeven moment zag ze op Brixter dat zij haar huis een waarde van € 242.000,- gaven. Zij was hier zeer verontwaardigd over en heeft Brixter ook gevraagd om de WWI te verwijderen. Dat was niet mogelijk, wel kon ze via de website (“mijn indicatie”) trachten de prijs te beïnvloeden.
Grote verschillen tussen Brixter en vraagprijs
Arjan Terpstra, woordvoerder van Era-makelaars , komt het verhaal van Corinnen Keizer bekend voor. Hij ziet ook grote waardeverschillen tussen de “Brixter-waarde” en de vraagprijs. Hij noemt de Woningwaarde Indexatie een schot hagel. Waardes zijn vaak veel te laag, maar ook kom je te hoge waardes tegen. En als mensen hun huis in de verkoop hebben, en de Brixter-waarde is lager dan de vraagprijs, dan maakt dat je onderhandelingspositie zwakker.
Ook Hans Andre de la Porte van de Vereniging Eigen Huis vindt dat Brixter de consument met de Woningwaarde-indicatie geen dienst bewijst. De waardes kloppen vaak niet. De gemiddelde afwijking naar boven en naar beneden is 13% met uitschieters naar 25% en meer. Een Brixter woningwaarde van € 275.000,- kan dus net zo goed 13% hoger liggen (ruim € 310.000,-) of 13% lager
(€ 239.000,-). Een verschil van 71.000,-. Wat heb je er dan aan?
Ook is er sprake van schijnnauwkeurigheid omdat Brixter met haar Woningwaarde-indicatie een bedrag tot op de euro noemt (bijv. € 277.576,-), terwijl het bedrag slechts de uitkomst is van een computermodel. Hij stelt dat de waardebepaling een middel is om het bezoek naar een commerciële website te vergroten.
Huub van Mierlo is directeur van Brixter. Hij benadrukt dat het om een indicatie gaat en hij geeft aan dat dat ook duidelijk op de site staat vermeld. Brixter is ook een consumentenwebsite; deze site moet de markt transparant maken. Bovendien is het ook leuk dat je zelf kunt kijken naar de waarde van je eigen woning (zodat je weet wat voor vermogen je hebt opgebouwd). Hij meldt in Kassa dat de site nog in ontwikkeling is en er continu gewerkt wordt aan verbeteringen. Zo zal er duidelijker op de site worden gemeld dat het een indicatie is. Ook is het de bedoeling om binnenkort aan te geven in hoeverre een bepaalde Woningwaarde Indexatie betrouwbaar is.
Kan zelf waarde woning beïnvloeden
Van Mierloo stelt dat als je het niet eens bent met de door Brixter bepaalde waarde van je huis je via “mijn Indicatie” de waarde van je eigen woning kan beïnvloeden. Daarvoor moet je aanvullende informatie over je huis geven: bijvoorbeeld over de staat van het onderhoud, ligging etc.
De la Porte stelt dat die tool op de website manipuleerbaar en chantabel is omdat iedereen zich eigenaar van een huis kan noemen. Daarvoor is slechts een (anoniem) e-mailadres nodig en een (zelfverzonnen) wachtwoord. Vervolgens kan de echte eigenaar de gegevens niet meer rechtzetten. Ook kan een potentiële koper de Woningwaarde Indicatie verlagen door kunstmatig negatieve kenmerken in te vullen, wat hem sterker maakt in de prijsonderhandeling. En een verkoper kan de eigenschappen van zijn huis kunstmatig verbeteren, waardoor hij kan doen voorkomen of zijn vraagprijs zeer redelijk en eigenlijk een koopje is.
VEH wil verwijdering prijsmanipulatie
De Vereniging Eigen Huis wil dat Brixter de mogelijkheid van prijsmanipulatie door anderen dan de eigenaar van de woning weg moet halen. Ook moet Brixter geen absolute prijzen, maar een bandbreedte noemen. Bovendien vindt ook Brixter dat met het geven van prijsinformatie beter kan gewacht kan worden tot de WOZ-waarden openbaar wordt. Dat is in de politiek nog een punt van discussie, maar als dat gaat gebeuren geeft deze waarde objectieve, niet manipuleerbare informatie over de waarde die de gemeente aan een huis toekent. Daar spelen commerciële motieven geen rol.
Andere mogelijkheden
Als u duidelijke informatie zoekt over de waarde van uw woning zijn er een paar mogelijkheden. Zo biedt de website van de NVM  veel prijsinformatie. Daarnaast kunt u via het kadaster voor een gering bedrag de koopsominformatie van specifieke adressen of van woningen in een bepaald postcodegebied opvragen. Dat kan per internet (€ 1,95 per mail, overzichtstabel van een postcodegebied), per SMS (€ 1,10, 1 object) en de koopsomtelefoon (€ 0,50 p/minuut, max. 3 objecten). 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!