Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Grote verschillen in behandelresultaten ziekenhuizen'

27-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisgang_verpleger_07.jpg
Zorgverzekeraars hebben voor de eerste keer behandelcijfers bekendgemaakt. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) had hierom gevraagd. De cijfers betreffen de behandeling van rughernia in diverse ziekenhuizen. Er zijn grote verschillen: Zo heeft een herniapatiënt na een operatie in het ene ziekenhuis 8 procent kans op complicaties en in het andere ziekenhuis 39 procent, aldus de NPCF.
'Patiënt heeft informatie nodig'
De cijfers laten zien dat patiënten informatie nodig hebben om te kunnen kiezen voor de juiste behandeling en de juiste behandelaar, stelt NPCF-directeur Wilna Wind.
Ook andere aandoeningen
"Ook voor andere aandoeningen geldt dat er tussen ziekenhuizen grote verschillen zijn in kwaliteit, kosten en behandeling, bijvoorbeeld bij galblaasoperaties en bij liesbreuken. Van die aandoeningen willen we ook de gegevens krijgen en die voor patiënten inzichtelijk maken. Uiteindelijk willen we voor een groot aantal aandoeningen duidelijk maken waar de verschillen in kwaliteit, kosten en behandeling zitten,"aldus Wind.
Oproep: geef patiënten inzage
De patiëntenfederatie roept ziekenhuizen en zorgverzekeraars op de informatie die er is, voor de patiënt beschikbaar te maken. Bron: NPCF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!