Grote verschillen in antibioticagebruik in Europa
02-07-2009
• leestijd 1 minuten
De kans dat patiënten voor acute hoest antibiotica voorgeschreven krijgen verschilt sterk per Europees land. De percentages variëren van 20 tot 90 procent. Nederland zit met 42 procent in de middenmoot, blijkt uit internationaal onderzoek dat het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht donderdag presenteerde.
Artsen in Zuid- en Oost-Europa geven het vaakst antibiotica, stelden de onderzoekers vast. België heeft met 26 het laagste percentage. Patiënten in Slowakije krijgen het vaakst antibiotica voorgeschreven. Hier krijgt 88 procent van de mensen die met acute hoest naar de dokter gaan dit medicijn.
Ondanks de verschillen zijn de patiënten in alle landen medisch gezien even goed af, stellen de wetenschappers. Het gebruik van antibiotica verlaagt de ziektelast nauwelijks.
,,Nederland doet het goed, maar is zeker niet het beste jongetje van de klas'', zegt professor Theo Verheij uit Utrecht. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij een derde van veelvoorkomende luchtweginfecties artsen onnodig antibiotica voorschrijven. ,,Artsen denken vaak ten onrechte dat een patiënt antibiotica nodig heeft'', aldus Verheij.
In Frankrijk en België werden de afgelopen jaren grote en succesvolle publiekscampagnes gehouden om het antibioticagebruik terug te dringen. In Nederland zou deze aanpak niet werken, denkt Verheij. ,,Wij moeten ons met name focussen op de artsen. Zij moeten beter de richtlijnen in de gaten houden en terughoudender zijn.''
In het Europese onderzoek zijn de gegevens van ruim 13.000 patiënten uit 13 landen opgenomen die bij de huisarts aanklopten vanwege acute hoest - een van de belangrijkste redenen om antibiotica voor te schrijven.
Bron: ANP