Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Grote verschillen bij oogmetingen door opticiens
28-01-2017
•
leestijd 3 minuten
•
87725 keer bekeken
•
Je rijdt op de weg en je merkt dat het moeilijk is om de borden te lezen. Of je kunt tijdens een vergadering de presentatie van je collega niet helemaal volgen. Misschien heb je dan wel een bril nodig. Daarvoor kun je een gratis oogmeting laten doen bij de opticien. Maar krijg je dan ook een goed advies?
Vier opticienketens
Kassa deed met verborgen camera onderzoek naar de meetkwaliteit van de vier grote opticienketens van Nederland: Hans Anders, Pearle, Specsavers en Eye Wish. Redacteuren Eva en Suzan lieten zich in twee filialen van elke keten opmeten. De vraag is: zijn die metingen met elkaar te vergelijken, of juist helemaal niet?
Uiteenlopende resultaten
Al snel blijkt dat Suzan lastige ogen heeft voor de opticiens. Zo wordt in haar linkeroog bij de ene opticien een cilinder van -1,25 gemeten, en bij een andere opticien van dezelfde keten een cilinder van -2,75. Een verschil van -1,5 punt. Bij Eva worden ook verschillen gemeten, maar die zijn niet groter dan -0,5 punt verschil. Bekijk
HIER
een overzicht van de gemeten resultaten.
Oogmeting door oogarts
Omdat we door alle uitslagen behoorlijk in de war zijn, besluiten we onze ogen te laten opmeten door een oogarts. Oogarts Hans Ligtvoet van de kliniek
Oog & Welzijn
meet onze ogen uitgebreider dan de opticiens dat hebben gedaan. Zijn uitslag luidt als volgt: Suzan heeft in haar linkeroog een cilinder van -1, en in haar rechteroog een sferische sterkte van -0,75 en een cilinder van -1. Eva heeft in haar linkeroog een cilinder van -0,5, en in haar rechteroog een sferische sterkte van -0,25, en een cilinder van -0,5.
Een oogmeting is subjectief
Een oogmeting is een subjectieve meting; het is een menselijke handeling met een menselijke waarneming. Dat er verschillen tussen verschillende metingen zijn, is onvermijdelijk. Maar er zijn wel grenzen aan de aanvaardbaarheid van die verschillen. Oogarts Nico Trap van kliniek
Heuvelrug
stelt dat een verschil in meting tussen de 0,25 en de 0,5 aanvaardbaar is, maar alles daarboven is kwalijk te noemen.
Te grote verschillen
Als we kijken naar de meetresultaten van de opticiens, dan zijn er in het geval van Suzan te grote verschillen gemeten. Als we uitgaan van de nulmeting van oogarts Hans Ligtvoet, zien we dat Pearle, Hans Anders en Eye Wish in hun cilindermeting van het linkeroog van Suzan een verschil hebben van -0,75 of groter. Specsavers gaat in de cilindermeting van haar rechteroog de ‘fout’ in; een verschil van -0,75 punt.
Reactie opticienketens
We hebben alle vier de opticiens om een reactie gevraagd. Elke keten betreurt de gemaakte fouten en belooft beterschap in de toekomst. Lees de volledige reacties van de ketens
HIER
.
De Nederlandse Unie Voor Opticiens (NUVO) laat in de uitzending van Kassa weten de uitslagen van het onderzoek te betreuren. Ze belooft beterschap en pleit voor meer controle op de kwaliteit van opticiens die een NUVO-keurmerk dragen.
Wat moet je doen wanneer je een verkeerde sterkte aangemeten hebt gekregen?
Het kan voorkomen dat je ogen niet goed opgemeten worden. Kun je daar dan medische schade aan overhouden? Nee, zeggen zowel oogarts Trap als NUVO-voorzitter Marc Asselbergs. Wel kun je door een te sterke bril last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Een nieuwe bril zal in de eerste twee weken waarschijnlijk even wennen zijn, maar als de klachten blijven aanhouden is het raadzaam om terug te gaan naar de opticien. Deze kan dan opmeten of je wel de goede brilsterkte aangemeten hebt gekregen.
Tips voor een goede oogmeting
Zijn er dan nog dingen die je zelf kan doen om een zo goed mogelijke oogmeting te krijgen? Ja. Zorg dat je uitgerust bent en ontspannen, wanneer je de oogmeting laat doen. Blijf kritisch op wat je ziet en deel je twijfel met je opticien. Bovendien is het aan te raden om een opticien te bezoeken die een erkend diploma heeft. Opticien is in Nederland geen beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zichzelf in principe opticien kan noemen. Wel zijn er erkende mbo-opleidingen. Een optiek met een gediplomeerde opticien herken je aan het NUVO ‘goed kijken’-keurmerk.