Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Grote verschillen bij oogmetingen door opticiens

28 jan 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1866 keer bekeken
ogen.jpg
Je rijdt op de weg en je merkt dat het moeilijk is om de borden te lezen. Of je kunt tijdens een vergadering de presentatie van je collega niet helemaal volgen. Misschien heb je dan wel een bril nodig. Daarvoor kun je een gratis oogmeting laten doen bij de opticien. Maar krijg je dan ook een goed advies?
Vier opticienketens
Kassa deed met verborgen camera onderzoek naar de meetkwaliteit van de vier grote opticienketens van Nederland: Hans Anders, Pearle, Specsavers en Eye Wish. Redacteuren Eva en Suzan lieten zich in twee filialen van elke keten opmeten. De vraag is: zijn die metingen met elkaar te vergelijken, of juist helemaal niet?
Uiteenlopende resultaten
Al snel blijkt dat Suzan lastige ogen heeft voor de opticiens. Zo wordt in haar linkeroog bij de ene opticien een cilinder van -1,25 gemeten, en bij een andere opticien van dezelfde keten een cilinder van -2,75. Een verschil van -1,5 punt. Bij Eva worden ook verschillen gemeten, maar die zijn niet groter dan -0,5 punt verschil. Bekijk HIER een overzicht van de gemeten resultaten.
Oogmeting door oogarts
Omdat we door alle uitslagen behoorlijk in de war zijn, besluiten we onze ogen te laten opmeten door een oogarts. Oogarts Hans Ligtvoet van de kliniek Oog & Welzijn meet onze ogen uitgebreider dan de opticiens dat hebben gedaan. Zijn uitslag luidt als volgt: Suzan heeft in haar linkeroog een cilinder van -1, en in haar rechteroog een sferische sterkte van -0,75 en een cilinder van -1. Eva heeft in haar linkeroog een cilinder van -0,5, en in haar rechteroog een sferische sterkte van -0,25, en een cilinder van -0,5.
Een oogmeting is subjectief
Een oogmeting is een subjectieve meting; het is een menselijke handeling met een menselijke waarneming. Dat er verschillen tussen verschillende metingen zijn, is onvermijdelijk. Maar er zijn wel grenzen aan de aanvaardbaarheid van die verschillen. Oogarts Nico Trap van kliniek Heuvelrug stelt dat een verschil in meting tussen de 0,25 en de 0,5 aanvaardbaar is, maar alles daarboven is kwalijk te noemen.
Te grote verschillen
Als we kijken naar de meetresultaten van de opticiens, dan zijn er in het geval van Suzan te grote verschillen gemeten. Als we uitgaan van de nulmeting van oogarts Hans Ligtvoet, zien we dat Pearle, Hans Anders en Eye Wish in hun cilindermeting van het linkeroog van Suzan een verschil hebben van -0,75 of groter. Specsavers gaat in de cilindermeting van haar rechteroog de ‘fout’ in; een verschil van -0,75 punt.
Reactie opticienketens
We hebben alle vier de opticiens om een reactie gevraagd. Elke keten betreurt de gemaakte fouten en belooft beterschap in de toekomst. Lees de volledige reacties van de ketens HIER .
De Nederlandse Unie Voor Opticiens (NUVO) laat in de uitzending van Kassa weten de uitslagen van het onderzoek te betreuren. Ze belooft beterschap en pleit voor meer controle op de kwaliteit van opticiens die een NUVO-keurmerk dragen.
Wat moet je doen wanneer je een verkeerde sterkte aangemeten hebt gekregen?
Het kan voorkomen dat je ogen niet goed opgemeten worden. Kun je daar dan medische schade aan overhouden? Nee, zeggen zowel oogarts Trap als NUVO-voorzitter Marc Asselbergs. Wel kun je door een te sterke bril last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Een nieuwe bril zal in de eerste twee weken waarschijnlijk even wennen zijn, maar als de klachten blijven aanhouden is het raadzaam om terug te gaan naar de opticien. Deze kan dan opmeten of je wel de goede brilsterkte aangemeten hebt gekregen.
Tips voor een goede oogmeting
Zijn er dan nog dingen die je zelf kan doen om een zo goed mogelijke oogmeting te krijgen? Ja. Zorg dat je uitgerust bent en ontspannen, wanneer je de oogmeting laat doen. Blijf kritisch op wat je ziet en deel je twijfel met je opticien. Bovendien is het aan te raden om een opticien te bezoeken die een erkend diploma heeft. Opticien is in Nederland geen beschermd beroep, wat betekent dat iedereen zichzelf in principe opticien kan noemen. Wel zijn er erkende mbo-opleidingen. Een optiek met een gediplomeerde opticien herken je aan het NUVO ‘goed kijken’-keurmerk.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

emmap
emmap10 feb 2017 - 14:01

Er is geen algemeen geldende conclusie te trekken, daarvoor zijn er veel te weinig waarnemingen! Het verschilt van opticien tot opticien, van oogarts tot oogarts.
Uit een van mijn eerdere antwoorden:Mijn ervaring is dat mijn opticien een engelengeduld heeft met mijn oogmeting, de oogarts of diens assistent(e) heeft maar 10-15 minuten en doet al jaren geen gewone metingen meer, alleen moeilijke gevallen, staar, afwijkingen en ziektebeelden, dus de eerste stap is de opticien met MBO- diploma voor oogmeting. Vaak laat ik twee metingen doen, met een paar dagen of weken ertussen, omdat ik niet de gemakkelijkste ogen heb.
Toegevoegd:Een half leven geleden heb ik een slechte bril aangemeten gekregen, wel de sterkte oké maar geen cilinder terwijl ik die wel nodig had. Daar kwam ik pas bij de volgende bril, vier jaar later, achter. Toen dacht ik: voortaan ga ik naar de oogarts, maar die was nogal onvriendelijk dat ik voor alleen maar een 'gewone' oogmeting was gekomen. Een andere oogarts, ander ziekenhuis, ander jaar, ging niet serieus in op een specifieke vraag / oogprobleem van mijn kant.
Mijn opticien constateerde bij de laatste meting een begin van staar en adviseerde naar de huisarts te gaan. Die kon ook staar meten, maar had minder geduld met de meting dan de opticien. Geen duidelijk advies om al iets te ondernemen of nog af te wachten. De opvattingen over staar laten rijpen of niet schijnen te verschuiven, althans dat is wat ik merk, van 'laten rijpen' tot 'bij begin van staar ingrijpen'.
Een familielid kreeg minder goed zicht, de oogarts zei: dat zijn ouderdomsvlekjes, niks aan te doen.In een particuliere kliniek zei de oogarts: dat is lidtekenweefsel van een staaroperatie, dat kunnen we meteen weghalen met laser. Familielid ziet nu weer tientallen procenten beter met betreffende oog.
Partner liet leesbril aanmeten bij collega-opticien van hetzelfde filiaal van de keten waar ik altijd naar tevredenheid mijn brillen koop. Zijn ervaring was echter niet positief, de bril was niet prettig om te gebruiken maar de opticien hield star vast aan zijn meting met een flink verschil in sterkte tussen linker- en rechteroog, en dus links en rechts ook een verschillende sterkte in het glas. Mijn partner bleef aangeven dat hij niet goed (genoeg) kon zien met de aangemeten bril. Hij heeft nog weken geprobeerd te wennen, op aanraden van deze opticien, maar het werd niks. Uiteindelijk zijn op dringend verzoek van partner toch twee glazen van dezelfde sterkte in de bril gezet, dat luchtte enorm op. Hij koopt nu zijn brilletjes bij drogisterijketens en warenhuizen. Beste / fijnste leesbril voor hem kostte nog geen Euro, incl. hoesje! 

gurvenlaan
gurvenlaan31 jan 2017 - 19:07

Ik denk dat Haagse Hans gelijk heeft, ga voor de meting naar een oogarts.Hoewel, ik schat dat ik > 30 jr. naar Pearle IJmuiden ging en dus meerdere brillen.gehad heb.No problem. Echter ca. 2 jaar geleden ging ik naar een andere opticien elders, dacht voordeliger uit te zijn. Ik ben meerdere X teruggeweest, hetleesgedeelte zat te laag.Zelfs 1 x nieuwe glazen gehad. Uiteindelijk heeft Pearle (gratis) oogvleugeltjes geplaatst. Ik moet nu nog een jaar wachten voor vergoeding bij CZ. Toch denk ik dat Haagse Hans gelijk heeft. Ook niet gaan als je vermoeid ben.

groenetip
groenetip30 jan 2017 - 22:55

geef mij maar mijn vertrouwde hans anders daar ben ik altijd zeer goed gemeten en behandeldgewoon klassekan ik van pearle helaas niet zeggen

groenetip
groenetip30 jan 2017 - 22:53

indertijd bij pearle een nieuwe bril aangeschaftde meetman was in now time klaar met metentoen ik mijn nieuwe bril had vond ik m niet fijn en werd er licht dizzy vandus mijn oude bril meer weer opgezetik dacht dat het aan mij lagna aanleiding van deze uitzending ben ik eens goed gaan vergelijkenen wat blijkt nuik zie met mijn nieuwe pearle bril een stuk slechter dan met mijn oude brilhet ligt dus duidlelijk aan pearle

 Ling
Ling 29 jan 2017 - 18:57

Een oogarts doet echt geen metingen bij een persoon zonder oogklachten. Weet echt niet hoe sommige mensen het voor elkaar krijgt dat ze dat wel doet. 

agapon
agapon29 jan 2017 - 18:45

Paar jaar terug bij Hans A. laten opmeten, bleef klachten houden, uiteindelijk naar Speacseavers gegaan en die heeft mij meteen doorverwezen naar oogkliniek H.waard. Daar werd doorverwezen naar ziekenhuis vanwege at het oog zover heen was dat er een complete oogoperatie nodig was om uiteindelijk nog 65% licht ver te houden. Na jaren bij Hans. A. te zijn geweest snapt U wel dat het indien er eerder en vak bekwamer was gereageerd een vorm van staar eerder had geconstateerd moeten worden (een keer per jaar controle) en had dan met lenzen gered kunnen worden. Nu de rest van mijn leven half blind. Doodvermoeiend iedere dag met een wazig zicht aan de ene kant en begin staar aan de andere kant.  Staar komt geleidelijk aan en is er niet ineens. De meneer an Speacseavers heeft toen ng een deel van het gezichtsvermogen door zijn ingrijpen weten te redden.

1 Reactie
Mich04
Mich0430 jan 2017 - 7:36

Hoe hadden de lenzen gered kunnen worden als u staar had? Volgens mij moet staar rijpen,en als de staar de persoon in kwestie echt in de weg gaat zitten word er doorverwezen en een staaroperatie gedaan door de oogarts er word dan een kunstlens geplaatst en het gezichtsvermogen is dan meestal weer als vanouds.dus is de operatie wel goed gegaan? Of was er een andere ziekte of degeneratie? Dan alleen maar staar?

Mich04
Mich0429 jan 2017 - 17:16

Heet de vrouw die de meting deed hans ligtvoet? En waarom word er niet gekeken bij de zelfstandige opticien die ooit ook in een keten heeft gewerkt? 

fs1
fs129 jan 2017 - 2:09

Vorig jaar in de voormiddag bij de oogarts geweest en had geen bril nodig, vlak erna naar pearle gegaan en de ogen laten testen. Zou volgens de verkoper een bril nodig hebben en mijn ogen zouden te slecht zijn om auto te mogen rijden, een gevaar op de weg zonder bril als druk om toch te kunnen verkopen. Gelijk erna bij hans anders laten meten, zij vonden geen afwijking wat voldoende was om een bril te kopen. Dit jaar bij een andere oogarts geweest en nog altijd geen bril nodig! Dus let goed op voor je koopt, ga op meerdere plaatsen en vergelijk, best bij een echte oogarts langsgaan. Zelfs een persoon wat perfect ziet kan je het gevoel geven dat hij slecht ziet als je hem vergrootglazen voorhoud wat niet nodig zijn!

Bonte Specht
Bonte Specht29 jan 2017 - 0:12

Ga naar een goede optometrist. Niet van een of andere prijsvechter.Ik heb nog nooit meegemaakt dat er iets verkeerd is gemeten, zelf draag ik al 45 jaar een bril.Altijd bij dezelfde opticien.Het kost inderdaad wat meer, maar het zijn je ogen en je wilt toch een goed zicht?

kama
kama28 jan 2017 - 22:33

Ik heb behoorlijk sterke glazen (rond de -10) en al bijna 60 jaar een bril, dus veel ervaring. Een van de dingen die vaak gezegd worden is dat je voor je sterkte de cilinder en de sferische meting bij elkaar moet optellen. Als je dat doet dan zijn de verschillen tussen de opticiens en de nulmeting al kleiner. Verder maakt het ook verschil of je 's morgens, uitgerust, meet of  's middags na een dag hard werken. Dat kan ook zomaar een half schelen. Ook is je stemming van invloed. Hoe precies ben je met het aangeven van het "goede" antwoord bij de vraag "is dit beter of dat, één of twee". 
Verder vind ik het persoonlijk prettiger om glazen te hebben die iets "te veel min" zijn dan glazen die iets te weinig min zijn. Ik heb een hekel aan het niet vlijmscherp kunnen zien in de verte.  Dus bij die keuze tussen - 1 of -1,5 zou ik voor -1,5 gaan, i.t.t. wat de deskundigen in het filmpje zeggen.
Overigens is het ook zo dat sommige opticiens al ophouden met je bepaalde regels te laten lezen terwijl je zelf denkt dat je regels met kleinere lettertjes ook nog wel aan moet kunnen. Zo komen er verschillen van 80% tot 120% scherpte-diepte naar voren uit de metingen voor hetzelfde oog. Dus als een opticien denkt: die 80% is al prima dan zal hij niet zijn best doen om het beste glas voor die 120% te vinden. Dat kan ook leiden tot fouten.
Ik ben in de loop der jaren bij meerdere opticiens (ketens en zelfstandige) geweest. Op basis daarvan kan ik niet zeggen dat de ene keten beter is dan de andere. Het hangt van de desbetreffende winkel af.

Waar een veel groter verschil tussen zit is in de gehoormetingen van bijvoorbeeld Beter horen, Schoonenberg, Hans Anders en een KNO-arts. Ik denk dat dat het volgende onderzoek van Kassa maar eens moet zijn.

haagsehans
haagsehans28 jan 2017 - 20:24

Mij bevalt dat systeem in Nederland niet en zou een ieder aanbevelen eerst naar een oogarts te gaan en de waardes van de meting mee te nemen naar een opticien.

2 Reacties
manwijf
manwijf29 jan 2017 - 9:11

Ik hoor graag welke zorgverzekeraar een doodgewone oogmeting, gedaan door een medisch specialist, nog vergoed . Menig huisarts geeft niet eens een verwijsbrief.

arjan verbree
arjan verbree29 jan 2017 - 12:07

Het is alleen vreemd dat als oogartsen zo goed meten waarom ze dan geen verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat.