Kassa

Grote twijfels over infraroodthermometers bij ingang bedrijven en winkels

24-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
Er zijn grote twijfels over de betrouwbaarheid van honderden infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca hebben neergezet bij de ingang om coronapatiënten te weren. Patiënten met een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden worden niet door deze meetsystemen tegengehouden. Volgens deskundigen bieden de apparaten schijnveiligheid. Een steekproef van Kassa in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam bevestigt dit.
Kassa ging op pad met een studente van de afdeling thermofysiologie van de VU. Zij droeg een rectale mini-thermometer die zij real-time kon uitlezen. De studente had een lichaamstemperatuur van 38 graden door thermokleding te dragen en heel hard te fietsen naar de testlocaties. Deze lichaamstemperatuur door inspanning is een simulatie van de lichaamstemperatuur tijdens koorts. Zowel bij koorts als inspanning stijgt de temperatuur in de lichaamskern boven de 38 graden.
Samen met de studente bezochten we drie locaties waar verschillende veelgebruikte infraroodmeetsystemen bij de ingang staan. Het ene systeem meet de temperatuur van de traanbuis door middel van een camera. Het andere meet de temperatuur van de pols. En de derde meet de temperatuur van het voorhoofd. Geen van deze systemen gaf de juiste temperatuur aan. 
Ze gaven anderhalf tot bijna twee  graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft. 
De geteste systemen worden inmiddels door honderden bedrijven en winkels gebruikt.  De FLIR Warmtebeeldcamera, waarmee de temperatuur van de traanbuis wordt gemeten door erin te kijken, wordt volgens de fabrikant Sensor BV inmiddels gebruikt door circa tachtig Nederlandse bedrijven en winkels, waaronder de groothandels van Calvin Klein en Tommy Hilfiger. 
De OTC-513-scanner van distributeur Fire Horse wordt gebruikt door 300 bedrijven waaronder museum Naturalis, Mc Donalds, het Mercure hotel in Amsterdam, restaurant Aan de Poel in Amstelveen en de Sligro. 

De Thermal Guard is een nieuw systeem op de markt en belooft de lichaamstemperatuur te meten en te controleren of iemand een mondkapje draagt. 

De bedrijven waren verrast over de uitkomst van de test en zeggen dat de apparaten naar tevredenheid functioneren. "Ze zijn niet feilloos, maar we hebben inmiddels al heel wat mensen tegengehouden met koorts. Het gaat er om dat we met zijn allen op een relaxte en veilige manier met elkaar om kunnen blijven gaan en daar dragen deze apparaten aan bij", aldus Roland Schoonen van Fire Horse Amsterdam. 
Volgens Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU staat de infraroodmeetmethode in wetenschappelijke publicaties al langer ter discussie. "Je meet hiermee de huidtemperatuur en die is niet alleen afhankelijk van de temperatuur in de lichaamskern, maar ook van  de omgevingstemperatuur, luchtverplaatsing en zweet. Als je koorts hebt en je hebt hierdoor zweet op je voorhoofd, of je huid koelt af door de buitenlucht dan geeft de thermometer geen betrouwbare meting. De kerntemperatuur van het lichaam is het meest constant en die kun je het beste meten met een rectaal thermometer."
Het RIVM geeft aan dat temperaturen bij de ingang geen goede manier is om besmettingen op te pikken. "Iemand kan het systeem omzeilen en zijn lichaamstemperatuur verlagen door bijvoorbeeld flink paracetamol te slikken", aldus woordvoerder Coen Berends.
Meer over dit onderwerp zie je vanavond in Kassa: 19;05 bij BNNVARA op NPO 1.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

jansenp
jansenp28 okt. 2020 - 7:21

Wij zijn al jaren in het bezit van een koortsthermometer die via het voorhoofd/zijkant hoofd (slaap) de meting doet. Dit in het begin ook een paar gecontroleerd middels rectale meting met een standaard koortsmeter. Afwijking was kleiner dan o,3 graden. Maar...... je moet je dan wel houden aan bepaalde richtlijnen die in de handleiding staan. Zo is o.a. de meeting pas nauwkeurig als jezelf en de koortsthermometer zich minimaal 10 minuten in dezelfde ruimte bevindt. Stel dat het buiten koud is en je komt net naar binnen en meet dan direct de temperatuur dan is deze idd niet correct. Hetzelfde geldt als je je behoorlijk hebt ingespannen en het is ook nog eens buiten tamelijk warm. Dus ik kan mij idd voorstellen dat de genoemde meters in het artikel juist om die reden al niet nauwkeurig kunnen zijn. Feitelijk zou je bij aankomst eerst minimaal 5 minuten moeten aclimatiseren alvorens de meting wordt verricht om te grote afwijkingen te voorkomen. Aangezien dat niet te doen is, kun je idd praten over schijnveiligheid die in dit geval zelfs gevaarlijk kan zijn. Zo kan iemand met koorts gewoon toegelaten worden.

HEIGHTTECH
HEIGHTTECH26 okt. 2020 - 11:31

Inderdaad, het meeste is troep en durven ze ook nog eens veel geld voor te vragen. IPVM deed ook onderzoek, zie : https://youtu.be/TXL1-cjtvoI

xandyra
xandyra26 okt. 2020 - 10:42

Ik kocht zelf een dergelijke thermometer, en deze meet bij elke meting anders. Die krengen zijn stervensduur, maar volkomen onbetrouwbaar. Zonde van je geld dus. Ik denk dat dar bij winkels niet anders zal zijn......net als mondkapjes een schijnveiligheid dus.

tenormin
tenormin25 okt. 2020 - 11:58

Heb onlangs 10 dagen in het ziekenhuis gelegen en daar werd ook met oor thermometer gewerkt. Ik was verbaasd dat, toen ik koortsvrij was mijn temperatuur veel lager was dan bij mijn gewone thermometer. Lees ook op internet dat deze methode niet al te nauwkeurig de temperatuur weergeeft. Met "onder de tong" 20 seconden moet men er 0.5 bij optellen, dus secuurder.

jetty
jetty25 okt. 2020 - 10:51

Inderdaad. Of je nou in het ziekenhuis komt of bij de huisarts of een coronatest moeten laten doen, overal wordt de temperatuur in je oor gemeten. Ik heb zelf laatst een testje gedaan omdat ik dacht koorts te hebben. Eerst in mijn oor de temp gemeten en daarna met een rectaal thermometer, dus inwendig, gemeten. De afwijking was 0,2 graden.

Jos van Duuren
Jos van Duuren25 okt. 2020 - 8:49

In de uitzending werden ook de thermometers die je op je voorhoofd richt en/of in je oor genoemd. Ook deze zouden niet accuraat zijn. In ziekenhuizen e.d. wordt m.i. altijd in het oor gemeten. Staat dit dan ook ter discussie?

1 Reactie
ingant
ingant25 okt. 2020 - 9:27

Ik vroeg me ook af hoe het zit met de thermometers in ziekenhuizen, die worden ook in het oor gedaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!