Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel risico’s door te grondige vaginale reiniging

04-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15136 keer bekeken
  •  
vrouwentiolet930x520
Vaginale wasemulsies kunnen leiden tot jeuk, roodheid en zelfs schimmelinfecties. De zogeheten vaginale douches voor inwendig gebruik leveren de grootste risico’s op. Maar ook wasemulsies om de intieme zone uitwendig te reinigen kunnen klachten geven. Dat zeggen het Nederlands Huisartsen Genootschap ( NHG ), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecalogie ( NVOG ) en Soa Aids Nederland . Het advies luidt om alleen uitwendig met water te reinigen.
Water is voldoende
“De entree mag worden schoongemaakt met water, maar verder moet je er vooral niet te veel aan doen. De kans dat je iets verstoort, is veel groter dan dat je iets nuttigs doet”, aldus de NVOG.
Het NHG adviseert in de richtlijn voor huisartsen op  Thuisarts.nl  eveneens om de buitenkant van de vagina (de vulva) alleen te reinigen met water. “Dit is voldoende voor een goede hygiëne en goedkoop. Vaginale zepen en douches raden wij af. De middelen kunnen het slijmvlies van de vagina irriteren.”
Soa Aids Nederland raadt ook af deze middelen te gebruiken. “Je kunt de gezonde bacteriën die de vagina beschermen ontregelen”, legt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van de organisatie uit. “Onderzoek laat zien dat dit zelfs kan leiden tot een grotere vatbaarheid voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarom blijf ik zeggen, ‘niet knoeien aan de vagina’.”
Zuurgraad
Een vagina houdt zichzelf namelijk schoon, aldus de deskundigen. “Gebruik je zeep om je schaamlippen te wassen, dan raakt de zuurgraad van de vagina verstoord. Als je spoelt met producten die een hogere pH-waarde hebben, moet de vagina weer aan het werk om weer zuur te maken. Onnodig werk”, vertelt Bos.
Inspelen op onzekerheid
Seksuoloog Hanneke Termeer vindt het kwalijk dat reclamecommercials van bijvoorbeeld Lactacyd en Chilly inspelen op de onzekerheid van jonge vrouwen om zo schoon mogelijk te zijn. Termeer: “De ergste reclame die ik recent heb gezien was van Lactacyd waarin mannen zeggen dat ze wel begrijpen dat vrouwen fris willen zijn van onderen.”
Naar aanleiding van deze reclame barstte een storm van kritiek los. Zo maakten vier meiden als tegenreactie het filmpje ‘ PiemelPraat ’, waarin ze ongegeneerd praten over het mannelijk geslachtsdeel.
Middelen
In de rekken van de supermarkten en drogisterijketens, zoals het Kruidvat en Etos hebben vaginale wasemulsies een vaste plek verworven. Ook de Action verkoopt dergelijke producten. Er zijn middelen voor uitwendig gebruik, zoals Lactacyd en Chilly. En middelen voor inwendig gebruik, zoals de vaginale douches van het huismerk van het Kruidvat, de Etos en van het merk Multi-Gyn.
We hebben de aanbieders van vaginale wasemulsies gevraagd wat zij van het commentaar van de NHV, de NVGO en Soa Aids Nederland vinden. Bekijk HIER alle reacties van Lactacyd, Chilly, Lactamed, Kruidvat, Etos en Multi-Gyn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Romigo
Romigo7 jun. 2021 - 7:28

Mijn vriendin wast zich ook elke dag met Lactacyd en ervaart nu ook een vel stekende pijn in haar geslachtsdeel als er een intiem moment is geweest.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!