Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote pensioenfondsen mogen pensioenen nog niet verhogen

15-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
nabestaandenpensioen geld sparen 1127

Een aantal grote pensioenfondsen kan de pensioenen ondanks de versoepelde regels niet verhogen. Onder meer het ambtenarenfonds ABP en hezorgfonds PFZW voldoen nog lang niet aan de nieuwe eisen.

Een Kamermeerderheid heeft zich achter een voorstel van de PvdA geschaard om de lat lager te leggen voor het laten meestijgen van de pensioenen met de inflatie. Of pensioenen omhoog kunnen met de inflatie, hangt af van de dekkingsgraad. Die laat zien hoeveel geld een fonds in kas heeft om alle beloofde pensioenen te kunnen betalen.

Grens bij 105 procent

Een Kamermeerderheid stemde vorige maand in met een versoepeling waarbij de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden aan het eind van dit jaar 105 procent moet zijn. Dat betekent dat voor iedere euro aan toegezegd pensioen er 1,05 euro in kas moet zijn. De maatregel gaat met terugwerkende kracht vanaf januari gelden.

Bij ABP bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden eind november 101,4 procent, meldt het grootste pensioenfonds van Nederland op zijn website. Een woordvoerster van het pensioenfonds noemt het daarom "heel onwaarschijnlijk" dat ABP volgend jaar pensioenen kan indexeren. Bij PFZW, dat de pensioenen voor onder andere ziekenhuismedewerkers regelt, is de situatie nog slechter. Over de voorgaande twaalf maanden had dit fonds gemiddeld net geen 99 cent per euro aan toegezegd pensioen in kas. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!