Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote kwaliteitsverschillen tussen VvE’s: VEH pleit voor strengere eisen en modelcontracten

15-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2987 keer bekeken
  •  
appartement flat huizen woning huur 1127

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil strengere eisen voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) beheerders en pleit voor verplichte modelcontracten. Op dit moment is het namelijk te moeilijk om de contracten van deze beheerders te vergelijken, stelt de belangenvereniging voor woningeigenaren.

Bestaat een gebouw uit meerdere appartementen? Dan heeft het verplicht een VvE, die onder meer verantwoordelijk is voor het onderhoud van het gebouw. In principe kunnen de bewoners zelf zo’n VvE beheren, maar meestal laten ze dat doen door een extern bedrijf.

Vrij beroep

Het zijn van een VvE-beheerder is een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich zomaar zo kan noemen. Huiseigenarenbranche VEH vindt dan ook dat dit moet veranderen. Beheerders zouden gecertificeerd moeten worden en er moeten meer eisen komen op het gebied van opleiding, een klachtenregeling en het gebruik van modelovereenkomsten, bericht de NOS.

Wat doen VvE-beheerders?

De beheerders nemen VvE's werk uit handen door bijvoorbeeld het regelen van onderhoudsklussen of technisch beheer op zich te nemen. "Maar het probleem is dat je als VvE niet weet waar je op moet letten bij het afsluiten van een contract. Bij een modelovereenkomst heb je die zekerheid wel", stelt een woordvoerster van de VEH tegen het ANP.

Grote verschillen in contracten

Belangenorganisatie VEH vergeleek 56 contracten die VvE's met beheerders hebben en zag veel verschillen. Zo staat in het ene contract wel een geschillenregeling, terwijl die in de andere niet wordt genoemd. Zo'n regeling beschrijft welke stappen VvE-leden kunnen nemen als ze het niet eens zijn met een beheerder.

Uit de vergelijking komt ook naar voren dat er grote verschillen zitten in de administratieve onkosten die beheerders rekenen als een appartement bijvoorbeeld van eigenaar wisselt. Het gaat om bedragen die variëren van "enkele tientallen tot honderden euro's", zegt VEH-directeur Cindy Kremer.

Door de grote verschillen is het volgens de VEH lastig om de kwaliteit van een contract te beoordelen.

Wat is een modelcontract?

Belangenvereniging voor woningeigenaren VEH pleit voor modelcontracten en roept de overheid op om zo’n contract te verplichten. Maar wat is een modelcontract? Een modelcontract is een standaardcontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Met een modelcontract vergelijk je eenvoudig de tarieven van in dit geval VvE-beheerders. Het contract is maandelijks opzegbaar, aldus de Consumentenbond.

Reactie branchevereniging BVVB

In Nederland zijn er zo’n 135.000 verenigingen van eigenaren die in totaal over ruim 1,4 miljoen woningen gaan, schrijft de NOS. Veel externe beheerders zijn geen lid van een branchevereniging. Branchevereniging BVVB heeft ruim honderd leden die ongeveer 14.000 VvE’s beheren, zo’n tien procent van de markt van VvE’s.

BVVB geeft aan achter de wens van VEH te staan. “Er zijn veel beheerders die niet professioneel bezig zijn, niet servicegericht zijn en alleen gemakkelijk geld willen verdienen”, zegt voorzitter Daan Fons tegen de NOS. “De overheid dient te interveniëren, temeer omdat er miljarden in de VvE-sector omgaan. Zuurverdiende spaarcenten van appartementseigenaren in reservefondsen.”

Bron: ANP/NOS/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!