'Grote horecaketens halen foie gras van kaart'
10-12-2009
• leestijd 1 minuten
Hotel- en restaurantketens als Marriot, NH Hotels, Van der Valk en Sheraton hebben schriftelijk toegezegd geen foie gras (ganzen- of eendenlever) meer op de menukaart te zetten. Dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier heeft dat donderdag bekendgemaakt.
Foie gras is al jaren omstreden. De eenden en ganzen krijgen via trechters in de keel dwangvoeding toegediend zodat hun levers in korte tijd heel hard groeien. Veel horecabedrijven serveren daarom de laatste jaren eenden- en ganzenlever die zogenaamd diervriendelijk is geproduceerd.
Het televisieprogramma Radar onthulde afgelopen week dat die lever net zo dieronvriendelijk is gemaakt. Ook bij dit product krijgen dieren trechters in hun keel. Ze zijn bovendien vaak kreupel omdat ze in kleine kooitjes worden gehouden met een traliebodem.
Wakker Dier zal regelmatig controleren of de horecabedrijven hun afspraken nakomen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de dieren die via dwang zijn gevoerd vaak verwondingen hebben aan hun slokdarm en keel. Daarbij kunnen ze vaak niet meer op hun poten staan, hebben ze botbreuken en kneuzingen. Ook lijden ze vaak aan spijsverteringsziekten en werkt hun lever niet goed meer.
Bron: ANP