Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote groep slachtoffers loopt schadevergoeding mis

29-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Geld euro cash

Per jaar worden 4 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of calamiteit. Vaak hebben slachtoffers recht op schadevergoeding. Toch vraagt drie op de vier deze vergoeding niet aan, terwijl een schadevergoeding kan bijdragen aan het herstel van het slachtoffer. Slachtofferhulp Nederland lanceert vandaag de campagne ‘Het blijft je achtervolgen’, om aandacht te vragen voor het belang van recht en herstel voor slachtoffers.

Wie aanspraak wil maken op een schadevergoeding, moet aangifte doen, geeft een woordvoerder van Slachtofferhulp aan. Daarnaast moet er een verdachte in beeld zijn. Van de kleine 100.000 slachtoffers die aan die voorwaarden voldoen, maken slechts zo’n 23.000 gebruik van de mogelijkheid om schadevergoeding te vragen. Dat blijkt uit het adviesrapport Op verhaal komen van een commissie geleid door Piet-Hein Donner, dat in april dit jaar werd gepresenteerd.

Schadevergoeding voor erkenning en herstel

Volgens Slachtofferhulp zorgt een schadevergoeding voor erkenning en herstel. "Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die géén schadevergoeding krijgen, meer risico lopen om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die hun materiële en immateriële schade wél vergoed krijgen. De hoogte van de schadevergoeding is hierin voor slachtoffers minder belangrijk", aldus bestuursvoorzitter Rosa Jansen.

Een onderdeel van de campagne, die onder meer bestaat uit video's, is het wijzen van slachtoffers op het aanvragen van schadevergoedingen, waarbij zij juridische hulp kunnen krijgen van Slachtofferhulp. Juridische medewerkers weten aan welke eisen een schadevordering moet voldoen. Slachtofferhulp Nederland houdt op basis van zo’n 14.000 rechtszaken per jaar in een database bij wat gangbare bedragen zijn voor slachtoffers van mishandeling, misbruik of verkrachting. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!