Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Grote fondsen zullen pensioenen niet verlagen'

31-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen oude man wandelstok
Werkende en gepensioneerde ambtenaren, leerkrachten en zorgmedewerkers ontkomen hoogstwaarschijnlijk aan een verlaging van hun pensioen. De financiële situatie van de twee grootste pensioenfondsen, ABP en Zorg en Welzijn (PFZW), is op Oudejaarsdag naar verwachting nét goed genoeg. Dat zegt pensioenanalist Piet Rietman van ABN AMRO tegen NRC, op basis van eigen berekeningen.
Deze donderdag is cruciaal voor pensioenfondsen. Hun zogeheten dekkingsgraad - die laat zien of zij alle pensioenen nu en in de toekomst kunnen betalen - moet minimaal 90 procent zijn. Dat betekent dat zij 10 procent te weinig geld in kas hebben, maar dat is toegestaan door recente versoepelingen van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

Verlagen

Fondsen die deze Oudejaarsdag wel een lagere dekkingsgraad hebben, moeten komend jaar de uitkeringen van gepensioneerden én de opgebouwde pensioenaanspraken van werknemers verlagen.
Eind november kwamen ABP en PFZW al net boven de cruciale grens uit: ABP stond op 91,5 procent, Zorg en Welzijn op 91 procent. Samen beheren zij bijna 6 miljoen pensioenen.
Bron: NRC/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!