Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote bedrijven besparen geen energie ondanks belofte

04-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
lamp energie stroom 1127
Grote industriële bedrijven hebben de belofte om energie te besparen niet waargemaakt. Dat meldt de NRC. De overheid spoorde grote bedrijven via een convenant aan tot energiebesparing, maar dat heeft de afgelopen 10 jaar tot weinig resultaten geleid.
Gemiddeld bespaarden raffinaderijen, chemische bedrijven en bijvoorbeeld glasproducenten jaarlijks 1,1 procent op hun energiebehoefte. Het uitgangspunt van het zogeheten MEE-convenant, waaraan ruim honderd bedrijven deelnamen was destijds een besparing van 2 procent. Papierfabrikanten en bierbrouwerijen presteerden het best.

Nauwelijks meer bereikt

"Over de hele linie is nauwelijks meer bereikt dan de zogeheten autonome besparing. Dat is de besparing van 0,9 tot 1 procent die je altijd al bereikt, zonder extra beleid", zegt Ab de Buck die zich eerder bij onderzoeksbureau CE Delft en DCMR Milieudienst Rijnmond gespecialiseerd heeft in industriële besparing. "Je kan je echt afvragen of het MEE-convenant enige zin heeft gehad."
Een ander convenant, waaraan zo’n 900 kleinere bedrijven zich bonden (MJA3), meldt hogere besparingen.
Bron: NRC/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!