Ieder Nederlands huishouden heeft er gemiddeld 71 exemplaren van in huis en de klok, afstandsbediening, zaklamp en rookmelder kunnen niet zonder: batterijen. Per jaar worden er in Nederland ruim 273 miljoen batterijen verkocht.
Daarvan zijn er 28 miljoen herlaadbaar en ruim 245 miljoen voor eenmalig gebruik. Wij hebben ervoor gekozen om de Alkaline batterijen (AA) onder de loep te leggen: tijd voor een test!
We kochten speelgoedhondjes, zaklampen, melkopschuimers, en lampjes. In al deze apparaten deden wij 13 verschillende merken Alkaline batterijen die wij kochten bij bouwmarkten, drogisterijen en warenhuizen. Wij kozen voor de meest populaire merken.
Al deze apparaten hebben we tegelijk aangezet en de tijd werd nauwkeurig bijgehouden. Tegelijkertijd lieten wij deskundige Frans Ooms deze batterijen testen. Hij deed dat met medewerking van de TU Delft en de vakgroep Schoonman & Kelder. Zijn test is eigenlijk gelijk aan onze consumententest, verschil is dat hij het deed met professionele meet-apparatuur.
We hebben beide uitslagen gecombineerd en zijn zo tot een ranglijst gekomen. Omdat de gemiddelde resultaten van sommige batterijen érg dicht bij elkaar lagen hebben wij ze gegroepeerd in beste uit de testwinnaar, uitstekend, goed, matig en slecht.
In 2003 zijn er in Nederland ca. 90 miljoen Batterijen ingeleverd. Voor zover de cijfers van 2004 al bekend zijn ligt het getal heel wat hoger: ruim 100 miljoen stuks. Mensen hebben er vaak geen idee van hoeveel lege batterijen ze in huis hebben: van de 71 batterijen die het gemiddelde huishouden in Nederland in het bezit heeft zijn er gemiddeld 12 leeg.*