Huurders betaalden in juli gemiddeld 3 procent meer voor hun woning dan een jaar geleden. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste jaarlijkse stijging sinds 2014.
Bewoners van een sociale huurwoning betaalden gemiddeld 2,6 procent meer. In de vrije sector zijn de huren met 3,8 procent gestegen.
Als een woning tussendoor van huurder verandert, mag de verhuurder ook een huurverhoging doorvoeren. Volgens het CBS was de in deze gevallen het afgelopen jaar het grootst. Woningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van huurder wisselden, hadden dit jaar een huurprijs die gemiddeld 9,8 procent hoger lag dan een jaar geleden.
De Woonbond maakt zich zorgen over huurstijgingen. "Het is zorgwekkend, aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder", aldus de belangenvereniging voor huurders.
De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur huurverlaging krijgen in 2024. Maar dat is volgens de huurdersbelangenvereniging niet voldoende. De bond wil dat de huren ook volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag stijgt. "Alle zeilen moeten bij om te zorgen dat huurders met een krappe beurs niet kopje onder gaan", zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels die ervoor pleit dat de huurverlaging ook voor de commerciële sector gaat gelden.
De belangenvereniging vindt dat het kabinet met aanvullende maatregelen moet komen om te voorkomen dat huurders een hoge huur blijven betalen voor slecht geïsoleerde woningen.
Zo wil de Woonbond dat enkelglas voortaan als een gebrek wordt gezien aan de woning. "Dit zorgt ervoor dat het vervangen van enkelglas onder de onderhoudsplicht valt van de verhuurder. Huurders kunnen dit dan afdwingen. Doet de verhuurder dat niet, dan betekent dat huurverlaging tot de onzuinige ruiten zijn vervangen", zegt de Woonbond.
Deze reactie is verwijderd door de redactie.
Mbt de oudere woningen : de op deze woningen toegepaste energielabels zijn volkomen onzinnig en beoordelen de woning niet naar gebruik maar volgens een gebruik zoals dat in geïsoleerde nieuwbouwwoningen plaatsvindt. Mensen die in oudere woningen wonen en die rekening houden met de lagere isolatiegraad gebruiken in absolute zin zelfs vaak nog minder energie dan modern geïsoleerde woningen waar mensen denken geen enkele rekening meer met energiemisbruik te hoeven houden "want hun woning heeft toch maar mooi even energielabel AA+ . Dat is hetzelfde als de hele dag maar rondtoeren in je accuauto en denken dat je goed bezig bent voor het milieu. Nou ..eh niet dus want je bent gewoon energie aan het verspillen! Een dieselauto die weinig rijdt is veel minder belastend voor het milieu dan een accu-auto die veel op de weg is: zo is de voor die accu-auto benodigde elektriciteit nog steeds voor 80-90% afkomstig van de stook met fossiele brandstof!! en ook een accu-auto wordt pas na 3-4 jaar rijden netto beter voor het milieu omdat er tijdens de productie enorme hoeveelheden CO2 zijn geproduceerd. Het allerbeste voor het Aards milieu is om al het geld dat nu wordt besteed aan 'isolatie' (dat netto bijna niks aan CO2 en fijnstof uitstoot afname oplevert!), te steken in het planten van 100den miljarden bomen . Alleen dàt zal het Aards milieu nog kunnen redden. De Woonbond framed alle verhuurders liever tot' huisjesmelkers' en Bernard Jr's..: polariseren is immers hun core business.
De Woonbond houdt zich helaas weer eens totaal niet met de feiten bezig. De hele isolatiegekte leidt niet alleen tot torenhoge kosten voor de verhuurder maar ook wordt gemakshalve maar even vergeten dat nagenoeg al het HR++ glas gefabriceerd wordt met energie verkregen uit fossiele brandstoffen en leidt dus juist tot extra uitstoot van CO2 en fijnstof. Direct bezuinigen op de stookkosten ( in onze steeds minder koude winters) kun je direct bereiken door deuren in huis te sluiten en niet alle kamers te verwarmen. doch enkele de ruimte waarin je het meest verblijft Gordijnen dicht doen geeft daarbij een uitstekend isolerend effect. Slaapkamers hebben een ideale slaaptemperatuur van 17-18 gr C een temperatuur die ook in de wintermaanden makkelijk bereikt kan worden en waarvoor dubbelglas helemaal niet nodig is in NL. Bovendien worden bovenburen mede verwarmd door hun onderburen omdat warme lucht nu eenmaal opstijgt. Je ziet reeds nu dat huishoudens met deze paar simpele maatregelen. De investeringen in HR++ glas komen er pas na 10-20 jaar uit via de daarmee te behalen besparingen op brandstof maar helaas is na 20 jaar de HR++ isolatie reeds ondermaats omdat het hiervoor benodigde vacuüm niet langer voldoet. Isoleren wordt dus makkelijk als oplossing gezien waar het dat nu juist helemaal niet is. De leeftemperatuur in de woonruimte ipv op 21 naar 19 graden C terugbrengen zal een enorme afname van energieverbruik opleveren. Vloerverwarming is al helemaal niet energie efficiënt.
Waarom alleen enkel glas als gebrek zien? Slecht dubbelglas is er ook, wat net zo slecht isoleert als enkel glas, Ook de rest van afwezige isolatie (muur, dak, ondervloer) zouden als gebrek aangemerkt moeten worden.
"...èn de huur mag natuurlijk niet omhoog!!! Laat die huisjesmelkers alles lekker maar betalen !". De huurmarkt zakt nu al in omdat het bouwen van huurwoningen nu voor investeerders ( lees: mensen die er geld in stoppen om er wat aan te kunnen verdienen...net zoals een loodgieter uw klusjes niet tegen kostprijs gaat verrichten want dan wordt hij er zelf niet beter van en kan hij dus beter maar stoppen) alleen maar verlies op zal gaan leveren evenals het verhuren van woningen waarvan de huurprijs niet meer verhoogd mag worden. Het resultaat: geen bouw meer van nieuwe huurwoningen en de reeds bestaande huurwoningen zullen worden verkocht met als netto resultaat dat het aantal beschikbare huurwoningen alleen nog maar verder zal gaan dalen = verdere toename woningschaarste. Domme plannetjes dus van minister De Jonghe en De Woonbond. De overgrote meerderheid van particuliere verhuurders in NL zijn helemaal geen huisjesmelkers of Bernards JR. Het zijn gewoon mensen die een vorm van bestaan kunnen genereren dmv de verhuur van woonruimte welke zij te huur kunnen aanbieden. Net als je de dierenkwelvermeerderaars ( multimiljonairs vaak!!) in de (pluim)vee industrie en Joris 3 Pinter industrie geen 'boeren' kunt noemen kun je de gewone welwillende verhuurder niet polariserend gaan framen tot 'huisjesmelkers' en puur op winstbejag uitzijnde Bernard . Jrs. Alsof alle huurders soms van die lieverdjes zijn......minder dan 10% verricht nog maar het klein onderhoud waartoe ze verplicht zijn,
In dit onrechtvaardig systeem zijn zoals altijd de Gewone Burger altijd de klos ! Dank zij de ideologie van VVD/ CDA alsmede nog een paar kleine rechtse partijen !! Juist politiek bewustheid is ook in het eigen belang !!
Kennis van zaken aangaande het onderwerp. Dan kun je op deze site concreet mee discussiëren. De rest valt helaas slechts af te vinken als abstract politiek geOH.. Helaas zit ons parlement er eveneens boordevol mee en bungelen wij met 'paplandje' NL inmiddels zo'n beetje onderaan aan elk Europees lijstje van landen die het redelijk tot goed doen. We denken ons een weg naar kosteloze oplossingen te kunnen lobbyen . .....zoiets noem je bij de naam: incompetentie en domheid.
Oh ja @jvbt? Ik lees in de reactie van @riunuszwam een mening en een soort stemadvies. Niks mis mee. Over kennis van zaken gesproken: Nederland 'bungelt helemaal niet onderaan een lijstje'. Integendeel. Nederland doet het al jaren juist heel erg goed in Europa.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!