Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Grootste stijging consumentenprijzen sinds 2013

13 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-stijging_13.jpg
Nederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor zaken als boodschappen, openbaar vervoer en gas en elektriciteit dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief begin 2019 had een opwaartse druk op de prijzen. Het is de grootste prijsstijging na september 2013, aldus het statistiekbureau.
In december gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2 procent omhoog. Begin januari ging het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent onder het lage btw-tarief. Ten opzichte van een jaar eerder waren voedingsmiddelen in januari 3,3 procent duurder, in december was dit 1,2 procent.

Prijsstijging

Ook de hogere belasting op en de hogere leveringskosten van gas en elektriciteit hadden een opwaartse druk op de consumentenprijzen, aldus het statistiekbureau. In januari was energie 17,4 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 13,5 procent. De prijsontwikkeling van thuiszorg had een verlagend effect op de prijsstijging van de consumentenprijzen, merkt het CBS verder op. Dat komt onder meer doordat de eigen bijdrage van de thuiszorg is verlaagd.

Index

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.
Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2 procent, tegen 1,8 procent in december. Dat is meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar met gemiddeld 1,4 procent omhoog gingen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

gypsyjoy
gypsyjoy6 mrt 2019 - 18:32

de prijsverlaging in de thuiszorg had een verlagend effect volgens CBS. Ja, omdat de rijken dezelfde eigen bijdrage kregen als de armen, die natuurlijk weer niets kregen. En nooit iets zullen krijgen. Een fatsoenlijke rolstoel kan ik nu wel helemaal vergeten heb ik gemerkt.

bartbo
bartbo15 feb 2019 - 12:49

Ja mensen blijf maar fanatiek op dit leugenachtig neoliberale zootje stemmen,de rekening komt vanzelf,behalve voor een bevoordeelde groep neo-liberalen,het zal hen geen"centje"pijn doen.

linsero
linsero14 feb 2019 - 0:41

Als ik voor mezelf spreek had ik het financieel beter toen we nog in de crisis verkeerde. 

xandyra
xandyra13 feb 2019 - 18:44

Intussen roept Rutte dat er meer macht naar de EU moet.....Ik voel weer een boel extra ellende aankomen en hijzelf bereidt zich voor op een jobje in het Brusselse. Natuurlijk maakt het ze daar geen bal uit hoe het volk zich verhouden moet met al deze lastenverzwaringen! Zijzelf hebben nergens last van, 7% erbij afgelopen jaar....Dit jaar vast nog een keer zoiets!! We mogen stemmen mensen!!

snuffelbaard
snuffelbaard13 feb 2019 - 18:31

.. en Venezuela enz. enz. enz.,,

snuffelbaard
snuffelbaard13 feb 2019 - 18:30

.. in Brussel..

snuffelbaard
snuffelbaard13 feb 2019 - 18:29

.. maar dan hebben Rutten en de zijnen minder om uit te delen..

snuffelbaard
snuffelbaard13 feb 2019 - 18:28

.. de lonen moeten niet omhoog, de belastingdruk moet omlaag, en flink ook..

snuffelbaard
snuffelbaard13 feb 2019 - 18:26

Waarom hoor ik 'onze' volksvertegenwoordigers uit de 2e kamer niet massaal te hoop lopen? 

nax
nax13 feb 2019 - 17:36

Prijzen Horeca met 10% gestegen

m.swinkels
m.swinkels13 feb 2019 - 17:33

2,2 %. Ik weet vrijwel zeker dat jullie niet kunnen rekenen. Ik ga uit van vaste lasten en inkomen en dan vergelijk ik deze onderdelen Januari 2018 met Januari 2019 en dan kom ik beduidend hoger uit dan 2,2 %. Waarvan akte. Houd iemand anders maar voor de gek maar mij in ieder geval niet.

vrijmark
vrijmark13 feb 2019 - 17:17

En Pinokkio en het Nibud maar vertellen bijna iedereen gaat erop vooruit ? (achteruit is het juiste antwoord )

scheffers
scheffers13 feb 2019 - 16:54

Nibud maar verkondigen, dat bijna iedereen erop vooruit gaat, ze zullen bedoelen bijna iedereen erop achteruit.

jhogaarts
jhogaarts13 feb 2019 - 16:13

De kapper ook met € 2.50 en das geen 3% van € 25.00

gerard van tol
gerard van tol13 feb 2019 - 15:40

Sorry maar dit is geen nieuws, elke Nederlander met maar een splintertje verstand, dus VVD en D66 stemmers uitgesloten, besefte dit al toen meester leugenaar Rutte de overheidsbegroting bekent maakte. Er werd een dubbeltje beloofd, maar onder het gras zat de adder van de BTW verhoging, accijnsverhoging en andere lastenverzwaringen. Elke Nederlander snapte toen al dat we er in januari 2019 fors op achteruit zouden gaan.

guust flater
guust flater13 feb 2019 - 14:57

Zo zie je maar weer dat Nederland een heel duur land is met de hoogste belastingdruk en wij krijgen om de loon compensatie van de werkgevers niks ,dat minstens 10% loonsverhoging zijn om niet armoede te komen.En mensen die pensioen en AOW hebben meer van die uitkeringen hebben moeten zeker 15% meer hebben.We moeten ook als voorbeeld dingen voor de hele eu.We tenslotte toch het beste jongetje van de klas.Het is een schande dat onze burgers zo overal op worden gepakt.De macht van de elite is dit.

jovankempen
jovankempen13 feb 2019 - 14:49

Diverse supermarkten hebben de prijzen van diverse artikelen verhoogd met 20% tot 30%. Dat heeft niets (meer) met de BTW verhoging te maken.

sultan
sultan13 feb 2019 - 14:48

Fantastisch. We gaan er allemaal lekker op vooruit. Of droom ik nu alweer? Ik heb het tig x nagerekend maar mijn AOW en pensioentje brengen mij in totaal € 57,23 netto meer dan in December. Maarr…. aan vaste lasten zoals premie's, gemeentelijke belastingen, energie etc. ben ik maandelijks netto € 83.= meer kwijt. Hoezo netto meer inkomsten in 2019 ?? Waarom worden we toch telkens weer behandeld als kleine kinderen?? Nu er weer verkiezingen aankomen buitelen al die veelbelovers weer over elkaar heen en straks na de verkiezingen weten ze niet meer dat wij bestaan. Wie kan mij nog geloofwaardig verklaren waarom ik nog moet gaan stemmen?

1 Reactie
endemion
endemion14 feb 2019 - 15:04

Stem al jaren niet meer omdat het toch geen zin heeft. Het hele stemsysteem is doorgestoken kaart. Wat er ook uit rolt wordt doorgaans grotendeels ongedaan gemaakt door die onzin omtrent het zogenaamde regeerakkoord. Waar vervolgens netjes achteraan gehuppeld wordt ook al zijn de partijen het er niet mee eens. Democratie is ver te zoeken. Waarom wordt er überhaupt in achterkamertjes een regeerakkoord opgesteld? Zou het niet juist zo moeten zijn dat de 2e kamer stemt over dat soort zaken... Zetels in de 2e kamer wat heb je daar nu helemaal aan? Het is allemaal niet meer dan een (moedwillig complex) toneelspel om vooral af te leiden van het feit dat organisaties als "Bilderberg" daadwerkelijk bepalen wat er gebeurt terwijl de aandacht van het publiek in Den Haag ligt.

bhs
bhs13 feb 2019 - 13:45

Diverse leveranciers hebben per 1 januari hun prijzen verhoogd naast de btw verhoging