Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Grootste stijging consumentenprijzen sinds 2013

13 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
geld-stijging_13.jpg
Nederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor zaken als boodschappen, openbaar vervoer en gas en elektriciteit dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief begin 2019 had een opwaartse druk op de prijzen. Het is de grootste prijsstijging na september 2013, aldus het statistiekbureau.
In december gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2 procent omhoog. Begin januari ging het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent onder het lage btw-tarief. Ten opzichte van een jaar eerder waren voedingsmiddelen in januari 3,3 procent duurder, in december was dit 1,2 procent.

Prijsstijging

Ook de hogere belasting op en de hogere leveringskosten van gas en elektriciteit hadden een opwaartse druk op de consumentenprijzen, aldus het statistiekbureau. In januari was energie 17,4 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 13,5 procent. De prijsontwikkeling van thuiszorg had een verlagend effect op de prijsstijging van de consumentenprijzen, merkt het CBS verder op. Dat komt onder meer doordat de eigen bijdrage van de thuiszorg is verlaagd.

Index

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.
Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2 procent, tegen 1,8 procent in december. Dat is meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar met gemiddeld 1,4 procent omhoog gingen. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!