Kassa

Grootste prijsdaling huizen dit jaar

21-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-te-koop_16.jpg
De huizenprijzen lagen in september zo goed als 3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar en dat is grootste daling op jaarbasis van dit jaar. Dat zei econoom Senne Janssen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag, naar aanleiding van de nieuwste cijfers over de ontwikkeling van de huizenprijzen.
Prijsdaling
,,De prijsdaling is de laatste maanden weer versneld'', weet Janssen. ,,Als we kijken naar het derde kwartaal van dit jaar en dat van vorig jaar dan zien we in een paar regio's forse prijsdalingen.'' Zo is een bestaande koopwoning in Den Bosch in een jaar tijd 6 procent minder waard geworden. ,,Dat is echt fors.'' In Oost-Groningen, een zogenoemd krimpgebied, gingen de prijzen met 8,5 procent onderuit.
Utrecht en Rotterdam
In de regio Utrecht en rond Rotterdam lijken de dalingen juist een halt toegeroepen, stelt Janssen.
Verschillende factoren
De forse daling zijn volgens de econoom te wijten aan verschillende factoren, waarbij de banken een steeds grotere rol lijken te spelen. ,,Het consumentenvertrouwen zit in een dip, de koopkracht staat onder druk en de financiering wordt steeds lastiger omdat de banken hun balansen op orde moeten brengen.''
Positieve noot
De enige positieve noot komt volgens het CBS uit de gegevens over het aantal verkochte bestaande huizen; daar viel voor het eerst sinds februari van dit jaar een stijging op te tekenen. In september wisselden 10.000 huizen van eigenaar en dat is 6 procent meer dan een jaar eerder. De teller voor het hele jaar staat nu op bijna 89.000 verkochte bestaande huizen, dat is nog altijd circa 4 procent minder dan in 2010.
Overdrachtsbelasting
Het effect van de overdrachtsbelasting moet ,,als het er is'' in de komende maanden zichtbaar worden, aldus Janssen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!