Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Grootste piek huizenprijzen in 20 jaar

15-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
woning huis kopen huren hypotheek 1127
Makelaarsorganisatie NVM voorziet dat de prijzen van huizen zullen blijven stijgen, ondanks de coronacrisis en de lockdownmaatregelen. In het voorbije derde kwartaal stegen de prijzen met 11,6 procent op jaarbasis. Niet in eerder was in de afgelopen 20 jaar zo'n stijging te zien. Gemiddeld over 2020 ligt de schatting op een stijging van 8 procent.
Concrete voorspellingen voor 2021 doet de NVM niet. Een dip in de huizenprijzen wordt niet verwacht. Dat komt door de "historische lage" hypotheekrentes en de grote verhuisvraag in de markt. Het uiterst beperkte aanbod zorgt ook voor prijsopdrijving. Per te koop staand huis zijn er soms meer dan honderd mensen die geïnteresseerd zijn en een bezichtiging willen. Vervolgens bieden die massaal tegen elkaar op. Starters krijgen hierdoor vaak amper een kans, omdat de prijzen al snel buiten hun budget vallen.

Bijbouwen

De enige oplossing voor dit probleem is extra huizen bijbouwen, benadrukte NVM-voorzitter Onno Hoes bij de presentatie van de kwartaalcijfers nogmaals. In de ogen van de NVM zouden er verspreid over het land hele nieuwe Vinex-wijken uit de grond gestampt moeten worden om het grote woningtekort te verhelpen, compleet met nieuwe wegen en andere infrastructuur. Makelaars zien dat steeds meer mensen weg willen uit de steden en zoeken naar een woning in meer landelijke gebieden.

Geen overdrachtsbelasting 'helpt niet'

Het kabinet wil starters tegemoetkomen door huizenkopers tot 35 jaar vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te laten betalen. Maar de NVM denkt dat dit niet gaat helpen, en mogelijk zelfs nadelig kan werken. Het extra geld dat starters daardoor te besteden hebben, zullen ze waarschijnlijk gebruiken om extra te bieden op huizen. En dat drijft de huizenprijzen alleen maar verder op.
Nederland gaat momenteel weer een nieuwe periode met lockdownmaatregelen in, maar voor de woningmarkt heeft dit waarschijnlijk weinig effect. Inmiddels is bij het kijken naar huizen een mondkapje verplicht, maar verder kan het werk van de makelaars gewoon doorgaan. Voor kopers zelf maakt het ook niet veel uit. Mensen kijken voor het zoeken naar een huis toch naar de langere termijn, denkt de NVM. En zelfs als een deel van de vraag wegvalt door een toenemende financiële onzekerheid, dan nog zijn er volgens de makelaars te weinig huizen om aan de vraag te voldoen. ANP /NVM

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!