Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groothandel krijgt medische gegevens gefaxt

16-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_bed_04.jpg
Een technische groothandel in Terneuzen krijgt al jarenlang ten onrechte vertrouwelijke medische gegevens toegefaxt doordat een ziekenhuis het verkeerde faxnummer gebruikt. De gegevens zijn bestemd voor het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg). Dat houdt zich bezig met de indicatie van AWBZ-zorg.
'onacceptabel'
Een woordvoerder van het CIZ heeft een bericht van de PZC hierover bevestigd. ,,Dit is natuurlijk onacceptabel. Dit mag nooit gebeuren'', zei hij dinsdag.
Op oude aanvraagformulieren staat een faxnummer waarop vroeger de voorloper van het CIZ bereikbaar was, maar dat nu van een groothandel is. Ongeveer eens in de 2 à 3 maanden wordt dit faxnummer ten onrechte gebruikt om medische gegevens door te geven, schat de woordvoerder. De groothandel heeft hierover in het verleden al vaker aan de bel getrokken.
'Digitaal doorsturen'
,,Wij hebben al meerdere keren de zorginstellingen in Zeeland gemeld dat ze dit soort dingen digitaal moeten doorsturen en niet via de fax, maar blijkbaar is dat nog niet overal doorgedrongen'', aldus de CIZ-woordvoerder.
Het CIZ zegt te weten waar het probleem ligt: bij het ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen. ,,Het zou gaan om een individuele medewerker die deze oude formulieren nog steeds gebruikt. Het ziekenhuis heeft ons toegezegd deze persoon hierop aan te spreken.'' De oude formulieren die nog in het ziekenhuis liggen, zouden ook weggehaald worden. Het CIZ gaat ervan uit dat het probleem hiermee opgelost is.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!