Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kleinere kans op betaalbare huurwoning door nieuwe toewijzingsregels

06-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
flat930x520
Corporaties zouden meer maatwerk moeten leveren bij het toewijzen van huurwoningen, zegt de Woonbond. Vele honderden huurders lopen er tegenaan dat ze geen betaalbare huurwoning kunnen vinden. De problemen hebben te maken met het zogenoemde passend toewijzen dat vorig jaar aan de Woningwet is toegevoegd om het scheefhuren (te hoge inkomens in goedkope woningen en visa versa) aan te pakken.
Strikte scheiding
Door het passend toewijzen is een strikte scheiding ontstaan op de woningmarkt tussen niet en wel huurtoeslagontvangers. Als een huis nu 1 cent te duur is, komen huurtoeslagontvangers er niet voor in aanmerking. Het treft vooral mensen die op zoek zijn naar een zorgwoning, een grotere eengezinswoning en seniorenwoningen. Deze woningen worden vaak boven de 600 euro grens verhuurd, en zijn daarmee onbereikbaar voor mensen met huurtoeslag.
Woningcorporaties spelen hierin volgens de Woonbond een belangrijke rol. Ze zouden de huurprijzen kunnen laten zakken zodat meer mensen ervoor in aanmerking komen. Maar dat gebeurt volgens de huurorganisatie nog te weinig.  Ook moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd.
Huurders zitten klem
Huurders geven aan klem te zitten door het passend toewijzen. Karin Terlien (65) uit Uddel heeft dringend een traplift nodig, maar heeft daar geen geld voor. Doordat ze nu relatief duur huurt, 710 euro en een inkomen heeft van 980 euro, blijft er weinig over. Een geschikte andere huurwoning kan ze echter niet vinden. Ze komt alleen in aanmerking voor woningen goedkoper dan 592,55 euro. “Die huizen zijn niet te vinden en zeker niet gelijkvloers en geschikt voor senioren die slecht ter been zijn.” Ook hebben veel goedkope huizen een zeer slecht energielabel waardoor ze alsnog duurder uit zou zijn. “Ik sta al vijf jaar op een woningzoeklijst en ik ben nummer tweehonderd voor dat ene energieverslindende huisje wat past qua inhoud en prijs. Er is een stormloop ontstaan voor dat soort huizen want boven je vastgestelde aftopping ontvang je geen huurtoeslag meer.”
Verdubbeling nieuwbouwproductie
Aedes, de koepel van woningcorporaties, geeft aan dat woningcorporaties de komende jaren hun nieuwbouwproductie verdubbelen. Ze bouwden in 2015 zo’n 17.000 woningen, in 2018 moeten dat er 34.000 zijn. “Maar we kunnen niet zomaar grote gezinnen in duurdere grote huizen zetten”, legt woordvoerder Quinten Snijders uit. “Dat leidt op termijn tot scheefhuren. Er zou voor deze groep een tijdelijke verhuur oplossing moeten komen, zodat de ouders terug kunnen naar een kleinere woning zodra de kinderen uitvliegen. Voor ouderen die een duurdere woning nodig hebben, zou ook naar het vermogen moeten worden gekeken dat ze vaak hebben. Nu telt alleen het inkomen mee. En de oplossing zou ook gezocht kunnen worden in extra huurtoeslag voor bepaalde groepen mensen.”
Tekort huurwoningen
In Nederland huren 2,47 miljoen mensen een sociale huurwoning. Terwijl er 2,63 miljoen huishoudens recht op hebben op een huurwoning. Het tekort van goedkope huurwoningen wordt de komende jaren alleen maar groter. Bestond de huurvoorraad in 2009 voor 75 procent uit goedkope huurwoningen, in 2015 was dit nog maar 58 procent, in totaal zijn dat 1.697.000 woningen. De woningcorporaties zijn verantwoordelijk om deze woningen aan te bieden aan mensen met een laag inkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!