Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kleinere kans op betaalbare huurwoning door nieuwe toewijzingsregels

06-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
flat930x520
Corporaties zouden meer maatwerk moeten leveren bij het toewijzen van huurwoningen, zegt de Woonbond. Vele honderden huurders lopen er tegenaan dat ze geen betaalbare huurwoning kunnen vinden. De problemen hebben te maken met het zogenoemde passend toewijzen dat vorig jaar aan de Woningwet is toegevoegd om het scheefhuren (te hoge inkomens in goedkope woningen en visa versa) aan te pakken.
Strikte scheiding
Door het passend toewijzen is een strikte scheiding ontstaan op de woningmarkt tussen niet en wel huurtoeslagontvangers. Als een huis nu 1 cent te duur is, komen huurtoeslagontvangers er niet voor in aanmerking. Het treft vooral mensen die op zoek zijn naar een zorgwoning, een grotere eengezinswoning en seniorenwoningen. Deze woningen worden vaak boven de 600 euro grens verhuurd, en zijn daarmee onbereikbaar voor mensen met huurtoeslag.
Woningcorporaties spelen hierin volgens de Woonbond een belangrijke rol. Ze zouden de huurprijzen kunnen laten zakken zodat meer mensen ervoor in aanmerking komen. Maar dat gebeurt volgens de huurorganisatie nog te weinig.  Ook moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd.
Huurders zitten klem
Huurders geven aan klem te zitten door het passend toewijzen. Karin Terlien (65) uit Uddel heeft dringend een traplift nodig, maar heeft daar geen geld voor. Doordat ze nu relatief duur huurt, 710 euro en een inkomen heeft van 980 euro, blijft er weinig over. Een geschikte andere huurwoning kan ze echter niet vinden. Ze komt alleen in aanmerking voor woningen goedkoper dan 592,55 euro. “Die huizen zijn niet te vinden en zeker niet gelijkvloers en geschikt voor senioren die slecht ter been zijn.” Ook hebben veel goedkope huizen een zeer slecht energielabel waardoor ze alsnog duurder uit zou zijn. “Ik sta al vijf jaar op een woningzoeklijst en ik ben nummer tweehonderd voor dat ene energieverslindende huisje wat past qua inhoud en prijs. Er is een stormloop ontstaan voor dat soort huizen want boven je vastgestelde aftopping ontvang je geen huurtoeslag meer.”
Verdubbeling nieuwbouwproductie
Aedes, de koepel van woningcorporaties, geeft aan dat woningcorporaties de komende jaren hun nieuwbouwproductie verdubbelen. Ze bouwden in 2015 zo’n 17.000 woningen, in 2018 moeten dat er 34.000 zijn. “Maar we kunnen niet zomaar grote gezinnen in duurdere grote huizen zetten”, legt woordvoerder Quinten Snijders uit. “Dat leidt op termijn tot scheefhuren. Er zou voor deze groep een tijdelijke verhuur oplossing moeten komen, zodat de ouders terug kunnen naar een kleinere woning zodra de kinderen uitvliegen. Voor ouderen die een duurdere woning nodig hebben, zou ook naar het vermogen moeten worden gekeken dat ze vaak hebben. Nu telt alleen het inkomen mee. En de oplossing zou ook gezocht kunnen worden in extra huurtoeslag voor bepaalde groepen mensen.”
Tekort huurwoningen
In Nederland huren 2,47 miljoen mensen een sociale huurwoning. Terwijl er 2,63 miljoen huishoudens recht op hebben op een huurwoning. Het tekort van goedkope huurwoningen wordt de komende jaren alleen maar groter. Bestond de huurvoorraad in 2009 voor 75 procent uit goedkope huurwoningen, in 2015 was dit nog maar 58 procent, in totaal zijn dat 1.697.000 woningen. De woningcorporaties zijn verantwoordelijk om deze woningen aan te bieden aan mensen met een laag inkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

chronisch zieke
chronisch zieke8 mei 2017 - 1:42

Met een stapeling aan meerkosten, woont geen één gehandicapte of zorgbehoevende scheef! Zelf hulpmiddelen en hulp moeten regelen, tegen een normaal tarief. Wanneer worden die gemeenten eens gecontroleerd v.w.b. de zorggelden? Een extern bureau wordt ingehuurd om het werk te verzetten, uit naam van de gemeente, en er is niets meer over om de daadwerkelijke zorg te regelen. Dan weet men een Eigen Bijdrage te vragen, die geen rekening houdt met je meerkosten. Trouwens dat geldt ook voor de belastingdienst te laatste jaren. De prijs, die je daarvoor allemaal moet betalen de laatste 5 jaar is onbeschrijfelijk. Daarnaast huurverhoging, na huurverhoging en de zorgverzekering stijgt ook alsmaar en Den Haag keurt het goed. Voelen wij ons extra gestraft? Zéker wel! Beperkingen, ziek zijn of ouder worden wil niemand, niemand kiest ervoor. Het voelt als een straf, waar de hoeveelheid kosten er , als straf, ook nog een schepje bovenop doen. De GGZ heeft het er druk mee.

gerardvantol
gerardvantol7 mei 2017 - 15:17

Ik zag het bij mijn schoonvader, die woonde in een relatief goedkope huurwoning, waar hij al zo'n 50 jaar woonde. dus gewoon in zijn eigen buurtje, wat wel zo prettig is voor een oudere. Na zijn overlijden, worden er wat extraatje in het huis gebouwd en de huur wordt meteen maar oven de grens opgetild. Dus weer een  woning minder voor de sociale woningmarkt. Ik heb dit al heel vaak zien gebeuren. Dus het is of verkopen of door middel van wat aanpassingen de huur te hoog optrekken.

capteam
capteam7 mei 2017 - 12:49

Het gaat wel lekker in Nederland. Huurwoningen zijn bijna onbetaalbaar, en aan koopwoningen zitten tegenwoordig zoveel regeltjes en voorwaarden dat het voor een starter bijna onmogelijk is om een huis te kopen.

gypsyjoy
gypsyjoy7 mei 2017 - 12:28

De goedkope scheefhuurder wordt actief aangepakt door extra jaarlijkse huurverhogingen. De dure scheefhuurder echter niet met huurverlaging. Want dat kost geld en de andere levert op.Het gaat helemaal niet meer over de mens. Het geld staat centraal ..ALTIJD. En bijbouwen ? Laat me niet lachen, er wordt massaal woningbezit verkocht. Ik kan nu geen andere woning meer krijgen, heb ik ook niet echt nodig, ik zou geholpen zijn met een traplift. Maar die zijn wegbezuinigd. Geef mij zo eentje en je hoeft voor mij niet te bouwen ! Er zijn er meer zoals ik. Ik wil ook niet gedwongen verhuizen. Ik wil blijven waar ik heerlijk zit.

Jeb
Jeb7 mei 2017 - 11:41

Woningcorporaties hebben geen enkele interesse in verhuur. Als er een huurder vertrekt dan komt de woningcorporatie met een iets veredelde witkwast.En daarna hang er zo snel mogelijk een bord van de makelaar aan het raam.Zo zie ik dat al een paar jaar gebeuren hier in de buurt.

Mevr. pellikaan
Mevr. pellikaan7 mei 2017 - 11:07

Ouderen die nog wat spaargeld hebben gaan verplichten om dat spaargeld op te maken aan de huur, spaargeld waar ze hard voor gewerkt hebben en nu een prettige oude dag mee willen bewerkstelligen, wie verzint zoiets, ronduit schandalig, terwijl hele groepen alleen maar hun hand op hoeven te houden, is dat tegenwoordig hoe Nederland in elkaar zit?

radijs
radijs7 mei 2017 - 10:28

Ik ben vorig jaar maar antikraak gaan wonen. Zag na mijn scheiding geen andere mogelijkheid om iets betaalbaars te vinden.

manwijf
manwijf7 mei 2017 - 9:22

Plus het feit dat er meer huurders NL binnenkomen, dan dat er huizen gebouwd worden. Deze problematiek gaan we daarom de eerstkomende jaaaren niet oplossen. Klinkt allemaal leuk, maar maatregelen als hierboven heeft de gewone Nederlanders helemaal niets aan.

marita43
marita437 mei 2017 - 8:03

Met verbazing heb ik naar  de uitzending over het tekort aan betaalbare huizen gekeken. Dat tekort is volgens mij vooral te wijten aan de grootschalige verkoop van die huizen door de wooncorporaties. Hele wijken bij ons in de buurt zijn in de verkoop te gaan. Geen wonder dat er een tekort is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!